Lóránt, Loránd
-6 °C
1 °C

Orbán kontra Lendvai

2003.01.21. 15:33
A volt miniszterelnök keresete szerint személyiségi jogokat sértett az a sajtóanyag, amelyet Lendvai Ildikó 2002. május 23-i sajtótájékoztatóján osztottak ki, "Fehér lapok az Orbán-kormány bukása utáni korrupciógyanús döntésekről" címmel.
Egy napilap újságírójának tanúként meghallgatásával folytatódott Orbán Viktor Lendvai Ildikó ellen indított, tavaly októberben kezdődött személyiségi jogi pere a Pesti Központi Kerületi Bíróságon kedden.

Orbán Viktor volt kormányfő személyiségi jogai megsértésének megállapítását és nyilvános elégtételre kötelezést kér a bíróságtól az MSZP alelnöke ellen indított perében. A volt miniszterelnök keresete szerint személyiségi jogokat sértett az a sajtóanyag, amelyet Lendvai Ildikó 2002. május 23-i sajtótájékoztatóján osztottak ki, "Fehér lapok az Orbán-kormány bukása utáni korrupciógyanús döntésekről" címmel.

Az MTI az MSZP székházában májusban tartott sajtótájékoztatóról tudósítva hírül adta: Lendvai Ildikó szocialista alelnök bírálta az Orbán-kormányt, amiért a választások óta - álláspontjuk szerint - összesen 650 milliárd forint közpénzt költött el gyanús módon. Orbán Viktor keresetlevelében azt is kérte a bíróságtól, kötelezze egy forint jelképes, nem vagyoni kártérítés megfizetésére is a szocialista politikust.

A sajtótájékoztató körülményeinek tisztázása, Lendvai Ildikó sajtótájékoztatója és az ott kiosztott írásos anyag közötti összefüggés felderítése végett hallgatta meg kedden a bíróság az eseményről tudósító Magyar Nemzet című napilap újságíróját. A tudósító a tárgyaláson elmondta: úgy emlékszik, hogy a sajtótájékoztató elején osztottak ki a tudósítóknak egy 5-10 oldalas anyagot. Bár azt nem tudta felidézni, hogy Lendvai Ildikó felmutatta-e a dokumentumot, arra emlékezett, a politikus szóban is utalt a kiosztott lapokra.

Az MSZP-s politikus ügyvédje kijelentette: nem vitatják, hogy a párt sajtómunkatársai osztották ki az iratot, azt azonban nem Lendvai Ildikó vagy az ő saját alkalmazottai írták, illetve osztogatták. A per április 3-án folytatódik, a bíróság más napilapok és az MTI tudósítóját is tanúként idézi meg, illetve sor kerülhet Lendvai Ildikó személyes meghallgatására is.