Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

Nemzeti hírgyártás húsz százalékkal olcsóbban

2004.04.22. 11:04
Húsz-harminc riportert is alkalmazhatna az egyik kereskedelmi tévé hírigazgatója szerint a csatorna abból a pénzből, amelyet a Magyar Távirati Iroda hírszolgáltatásáért fizet. Az Országgyűlés által tulajdonolt nemzeti hírügynökségnek gyors egymásutánban a Magyar Rádió, az RTL Klub, TV2 és az MTV is reklamált a hírszolgáltatás magas árai miatt. A darabonként százmillió körüli szerződések felmondása vagy módosítása jelentős érvágást okozhat a 4 milliárdos költségvetéssel működő MTI-nek.
A Kondor Katalin vezetése alatt álló Magyar Rádió még februárban közleményben támadta meg a Magyar Távirati Irodát, amikor felmondva a hírszolgáltatási szerződést példátlan módon országgyűlési vizsgálatot kért a nemzeti hírügynökség ellen.

Megrövidítenék

Az MTI-hírek ára azonban hirtelen több, a magyar médiapiac jelentős szereplőjének is feltűnt. Szintén felmondta szerződését az RTL Klub és az Index információi szerint a konkurens kereskedelmi csatorna, a TV2 is jelezte elégedetlenségét, valamint a nyilvánosság kizárásával a közszolgálati tévé is újratárgyalta a hírszolgáltatási feltételeket. Úgy tudjuk, hogy a négy nagy hírvásárló bármelyikének esetleges kiesése százmillió forint körüli összeggel rövidítené meg az évi 4 milliárdos büdzsével gazdálkodó hírügynökséget, ezért az MTI vezetése komolyabb árengedményekre, illetve szolgáltatásbővítésre is hajlandónak mutatkozott.

Havi 10 milliót számláznak

Az Index információi szerint jelenleg is zajlanak a tárgyalások a Magyar Rádióval, amely februári közleménye szerint "az MTI szolgáltatásainak 10 százalékára tartana igényt", de ezt eddig nem tudta érvényesíteni. A rádió, amelynek havi 10 millió forintot számláznak a hírekért, a felmondás ellenére kénytelen volt továbbra is az eredeti összeget fizetni, mert meghatározott felmondási időre kötelezte a szerződése. A távirati iroda menedzsmentjének az RTL Klubbal is meg kell küzdenie, amely a közszolgálati rádiónál rugalmasabb szerződéssel rendelkezett.

20 százalékos engedmény

Úgy tudjuk, hogy négy hónapja levélben reklamált a magas költségtétel miatt a TV2 is. Kert Attila, a Tények főszerkesztője az Indexnek azt mondta, hogy az MTI-nek kifizetett pénzből húsz-harminc riportert is alkalmazhatna a csatorna, a szolgáltatásokat pedig nem tudták megfelelően kihasználni. A reklamáció miatt az MTI a TV2-nél is új ajánlattal igyekezett megvédeni pozícióját. Megállapodás született viszont az MTV-vel, ahol már a kuratórium előtt van az új szerződés. Rudi Zoltán, az MTV elnöke az Index kérdésére elmondta, hogy hivatali elődje, Pinke György tárgyalta újra a hírügynökséggel a hírszolgáltatás feltételeit. A kölcsönösen elfogadott megállapodás szerint az MTI az eddiginél több szolgáltatást ígérve, mintegy 20 százalékkal mérsékelte árait.

Bevételi szerkezetváltás

Az MTI elnöke épp a napokban jelentette be takarékossági intézkedéseit. Vince Mátyás a hírügynökség megromlott anyagi helyzete miatt megválik a dolgozók majdnem ötödétől. A nyolcvan munkatárs elküldése mellett megbízási és vállalkozói szerződéseket is felbontanak. A hírügynökség gazdálkodásának, különösen a bevételek szerkezetének átalakulásának további részleteiről megkérestük Vince Mátyást is, aki azonban nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

Közvetett költségvetés

Langmár Ferenc, az MTI Tanácsadó Testületének elnöke elismerve, hogy szükség van a nemzeti hírügynökség szerepének újragondolására. Langmár szerint a hírközvetítői tevékenység mellett pedig tisztázni kell azt is, hogy valójában milyen sikerrel van jelen az MTI a piacon. Az 1,7 milliárdos közvetlen költségvetési támogatás mellett ugyanis a bevételek jelentős része más költségvetési intézményektől, közszolgálati médiumoktól, parlamenti pártoktól származik, ezért vitatott, hogy 60 vagy 30 százalék a piaci bevétel. Lnagmár ugyanakkor bízik benne, hogy most zajló több frontos tárgyalás nem jelenti majd azt, hogy padlóra kerül a hírügynökség, de hangsúlyozta, hogy a politikának is át kell gondolnia, hogy szüksége van-e hazai hírügynökségre, és ha igen, akkor milyen formában.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!