Gábor, Karina, Ders
8 °C
20 °C

A MÚOSZ szerint jogtalan a Magyar Hírlap kitiltása

2001.05.08. 20:47
Senkinek sincs joga fejeket követelni szakmai hibák miatt - áll abban az állásfoglalásban, amit keddi ülésén fogadott el a Magyar Újságírók Szövetség elnöksége. A grémium áldását adta arra a Wisinger István nevével fémjelzett javaslatra, hogy a Magyar Hírlap kontra Fidesz ügyben hívják össze a legfontosabb napilapok főszerkesztőit. A találkozóra szerdán kerül sor, amelyen információink szerint a Magyar Újságírók Köre is képviselteti magát. Haraszti Miklós, az SZDSZ ügyvivője ugyanakkor kijelentette: Pokorni Zoltán - új Fidesz elnök - most bizonyíthatja mérsékelt politikai magatartását.
Hétfőn az Indexnek Wisinger István, a MÚOSZ elnöke elmondta, hogy a főszerkesztők összehívására a keddi elnökségi ülés mondja rá az áment. A grémium által kiadott sajtóközlemény egyrészt zöld utat nyit a kezdeményezés előtt, másrészt kategorikusan leszögezi, hogy "demokráciánkban senkinek sincs joga a sajtószabadságot korlátozva nyilvános politikai rendezvényekről kitiltani a tájékoztatás feladatait elvégezni kívánó sajtószerveket, illetve azok munkatársait." Az állásfoglalás apropója a Fidesz azon elnökségi döntése volt, amely szerint a Magyar Hírlap tudósítói nem kívánatosak a Fidesz rendezvényein.

Fidesz: nem történt mulasztás

A szakmai hiba
A történet kezdete az a Magyar Hírlap március 13-ai számában megjelent publicisztika volt, amelynek egyik mondata - a Fidesz szerint - a "miniszterelnök likvidálására" szólít fel. "Pedig a magyar lelkületben, állítom, ma senki sem akar - sem Orbán Viktort, sem Kövér Lászlót - likvidálni, bármennyire javára válna is nemzetünknek." - áll abban a publicisztikában, amit Sz. Nagy Csaba írt a "Debreczeni József eltévelyedése a szavak dzsungelében" című cikkében. A Magyar Hírlap később saját hasábjain jelezte a hibát, és elnézést kért. A Fidesz sajtóosztályának hétfői közleménye azonban úgy fogalmaz, hogy "csupán a véleményoldalon jelent meg egy magyarázkodás, amelynek lényege az volt, hogy már bocsánat, de nem történt semmi, (hiszen a szerző nem is azt akarta írni, amit leírt, a Magyar Hírlap pedig egészen másként értelmezné a mondatot)".

A március közepén született Fidesz elnökségi határozatról egyelőre nincs írásos bizonyíték, az azonban biztos, hogy a párt XIII. kongresszusára a lap nem kapott meghívót, és tudósítója csupán a Magyar Narancs színeiben képviseltette magát. A kizárás elleni tiltakozásként a Magyar Hírlap hétfői számának címlapján fehér folt szerepelt a kongresszusi beszámoló helyett. A lap szerint a Fidesz, mint közpénzekből is támogatott társadalmi szervezet megsértette a sajtótörvényt és az alkotmányt: mert "mindenkinek joga van a szabad véleménynyilvánításra, továbbá arra, hogy a közérdekű adatokat megismerje, illetőleg terjessze." A Fidesz azonban azt állítja, hogy a párt részéről nem történt mulasztás, mert a kongresszus egésze az interneten mindenki számára követhető volt, és így mód nyílott a közvetlen és a közvetett információszerzésre.

SZDSZ: Pokorni bizonyíthat

Az újságíró szövetség elnökségének állásfoglalása úgy fogalmaz, hogy "a MÚOSZ meg fogja keresni azt a jogi formát, amelynek segítségével érvényesíteni tudja a törvények betartását és betartatását." Elsősorban ezért szorgalmazzák a napilapok főszerkesztőinek értekezletet is, amely az újságírók egységes álláspontját kívánja kialakítani. Az Index Kósa Csabától, a Magyar Újságírók Körének elnökétől azt a tájékoztatást kapta, hogy "egy elnökségi tag képviselteti magát az értekezleten".

Haraszti Miklós, az SZDSZ ügyvivője keddi a médiatörvény kapcsán tartott sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre kifejtette, hogy Pokorni Zoltán frissen megválasztott Fidesz-elnöknek itt az alkalom, hogy megmutatsa mérsékelt politikusi mivoltát.

Kompromisszumos javaslat

A Hírlap körüli polémiák értelmezésén túl egy már-már utópisztikus és egy Fidesztől elhappolt módosító javaslattal rukkoltak elő a szabad demokraták kedd délelőtt, nemzetközi sajtótájékoztatójukon. Az SZDSZ kompromisszumos javaslatának első pontja értelmében - a mostani gyakorlatot megszűntetve - a parlamenti pártok nem delegálhatnának tagokat a közmédia kuratóriumaiba.

"Vigyázó szemeteket az RTL-re vessétek"
A Fidesz mindaddig nem hívja meg a Magyar Hírlap munkatársát rendezvényeire, ameddig a lap megfelelő módon nem kér bocsánatot - jelentette ki az üggyel kapcsoltban a párt új elnöke, Pokorni Zoltán. A Fidesz első embere utalt arra, hogy az RTL Klub elkövetett egy "hasonló" hibát és levonta a megfelelő konzekvenciát, mi több, ma a tévétársaság vezetőségének jelentős része távozott is tisztségéből. Ezért a Hírlapnak azt tanácsolta, hogy "vigyázó szemeteket az RTL-re vessétek" Arra a kérdésre, hogy a megfelelő bocsánatkérés a Hírlap főszerkesztőjének lemondását jelenti-e, Pokorni azt válaszolta, a Hírlap az tesz, amit akar.
A második pont ugyan elfogadja a pártok jelenlétét a kuratóriumokban, de a javaslat szerint a delegáló pártok parlamenti arányához igazodna a tagok szavazóereje. Pető Iván, a párt országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, hogy ez a javaslat olyan, mint "egy jó házassági hirdetés", amelyben sokféle megoldás érdekli a hirdetőket. Az utóbbi javaslat voltaképp megegyezik Sasvári Szilárd fideszes honatya módosító törvényjavaslatával.
- A különbség annyi, hogy Sasvári javaslata kétharmados többséget biztosítana a koalíciónak (beleértve a Miépet is), a mi javaslatunk értelemszerűen ezt kívánja kiküszöbölni - fogalmazott Pető.

A civilek döntenének

Sasvári Szilárd javaslata az Országos Televízió Testület (ORTT) felállítási módjára épít. Az ORTT-ben az ellenzéki és a kormánypártok egyenlő szavazóerővel bírnak, és minden párt egy küldöttel képviselteti magát a testületben. Az SZDSZ javaslata szerint az elnökségi szavazásoknál a pártok által delegált tagok szavazóereje a különböző oldalakon nem lenne egyenlő, így nem lehet a kétharmados többség mögé bújni. A szabad demokraták ennek ellenére azt tartanák ideális állapotnak, ha a pártok jelenléte megszűnne, és a közmédiák elnökeit pályázat útján a társadalmi és civil szervezetek választanák meg.

A koalíció térfelén pattog a labda

Haraszti Miklós, az SZDSZ ügyvivője leszögezte, hogy jelen pillanatban a másik oldal térfelén pattog a labda. Haraszti ezzel arra célzott, hogy a az SZDSZ hajlandó nem számon kérni a kormánypártoktól a médiakuratóriumok törvénytelen működését, ha a kormánykoalíció el fogadja a kedden benyújtott, Pető Iván nevével fémjelzett módosító indítványt.

Az MSZP nem módosítana

Az MSZP nem támogatja a médiatörvény módosításáról szóló kormányzati előterjesztést, mert - véleményük szerint - az EU-konform jogharmonizációs problémák mellett legalább akkora gond a közszolgálati médiumok felügyeletében érvényesülő kormánypárti befolyás. Szabó Zoltán szocialista képviselő elmondása szerint az MSZP tárgyalási alapnak tekinti az SZDSZ előbb már vázolt javaslatát, de hangsúlyozta: a problémát a hatályos törvény keretein belül kell megoldani, vagyis a médiakuratóriumok elnökségeiben helyet kell adni az ellenzéki tagoknak.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.