Szilárda
0 °C
6 °C

Összehívják a főszerkesztőket a Magyar Hírlap-Fidesz ügyben

2001.05.07. 13:30
A rendszerváltás óta egyedülálló módon várhatóan szerda délelőttre összehívják a napilapok főszerkesztőit a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) székházába a Magyar Hírlap (MH) kontra Fidesz ügy miatt - értesült az Index. Wisinger István a MÚOSZ elnökének tájékoztatása szerint a holnapi elnökségi ülés mond áment az értekezletre. Az ügy előzménye, hogy a Fidesz hétvégi kongresszusára nem hívták meg az MH tudósítóit. A lap hétfőn a beszámoló cikk helyett fehér folttal a címlapján tiltakozott a diszkriminatív lépés ellen, és az alkotmány illetve a sajtótörvény megszegésével vádolja a pártot.
A keddi MÚOSZ elnökségi ülésen napirendi pontként szerepel Wisinger István, a szervezet elnökének indítványa, miszerint szerdára hívják össze a napilapok főszerkesztőit a Magyar Hírlap kontra Fidesz ügy miatt. Wisinger István az Indexnek elmondta, hogy a meghívókat már kiküldték, mert a holnapi elnökségi ülés vélhetően egyetért a kezdeményezéssel.

- Itt törvénytelenségek vannak, ez tarthatatlan. Úgy ítélnek egy lapot életfogytiglani büntetésre, hogy nem volt tárgyalás - nyilatkozta Wisinger. Az értekezlet elsőszámú célja, hogy a főszerkesztők közös stratégiát alakítsanak ki, illetve begyűjtsék az állásfoglaláshoz szükséges információkat. Wisinger elmondása szerint első körben a Fidesz vezérkarához fordulnak magyarázatért, és ha nem kapják meg: további szolidaritási akciókra kell számítani.

A fehér folt

A Magyar Hírlap hétfői számának címlapján fehér folt szerepelt a Fidesz XIII. Kongresszusáról szóló beszámoló helyet. A szerkesztőség így akart tiltakozni az ellen, hogy az újságot nem hívták meg a párt rendezvényére, illetve nem kívánatos lapnak bélyegezték. A Magyar Hírlap magyarázó jellegű álláspontjában kifejti, hogy a Fidesz megsértette az alkotmányt, mert "Mindenkinek joga van a szabad véleménynyilvánításra, továbbá arra, hogy a közérdekű adatokat megismerje, illetőleg terjessze. A Magyar Köztársaság elismeri és védi a sajtó szabadságát." (61. paragrafus) A Magyar Hírlap hozzáteszi, hogy a Fidesz a sajtótörvény 5. paragrafusát is megsértette, ugyanis a szakaszban az áll, hogy a sajtó "az érdekeltek hozzájárulása nélkül is" tájékoztatást adhat a társadalmi szervezetek nyilvános üléseiről. (1986. évi II. törvény).

Ezen a fehér folton szerepelt volna a Magyar Hírlap helyszini tudosítása a fidesz hétvégi kongresszusáról

Izsák Péter sajtóügyekkel foglalkozó ügyvéd véleménye szerint a polémiában a Magyar Hírlapnak van igaza, mert a felsorolt törvényi rendelkezéseket a Fidesz valóban megszegte. Izsák szerint a Fidesz érvelése - a nyilvánosság csak annak nyilvánosság, aki meghívást kap rá - nem áll meg.

- Ez nem így működik. Mindenkinek joga van ahhoz, hogy tájékoztatást kapjon, ráadásul a törvény akár bírósági úton is kikényszerítheti a tájékoztatást (1986. évi II. törvény, 19. §). Csupán arra nem térhet ki a jogi szigor, hogy ez milyen terjedelemben és formában történjen - foglalta össze véleményét Izsák.

Titkos határozat határoz

A Fidesz elnökségi ülésen döntött a MH kizárásáról, mivel a lap nem megfelelő terjedelemben, és fórumokon kért bocsánatot egy március közepi publicisztikájáért, amelyben "a miniszterelnök likvidálására" szólított fel Sz. Nagy Csaba író - magyarázta a történetet Ambrus Balázs, a Fidesz sajtótitkára. "Pedig a magyar lelkületben, állítom, ma senki sem akar - sem Orbán Viktort, sem Kövér Lászlót - likvidálni, bármennyire javára válna is nemzetünknek." - szól pontosan a citált idézet, amely március 13-án látott napvilágot Sz. Nagy Csaba író tollából a "Debreczeni József eltévelyedése a szavak dzsungelében" című cikkében.

- Az MTI-nek, az Országos Sajtószolgálatnak, az elnökség tagjainak, valamint a nagyobb lapok főszerkesztőinek kellett volna bocsánatkérő, illetve ezt jelző levelet írni - mondta kérdésünkre Ambrus Balázs.

MSZP: a Fidesz a hírek elosztásával is büntet
A Magyar Szocialista Párt álláspontja szerint a Fidesz súlyosan megsértette az állampolgárok jogát a közérdekű események megismerésére, amikor a magyar közéletben eddig példátlan módon kongresszusáról kitiltotta az egyik országos napilap tudósítóját - tartalmazza Lendvai Ildikó MSZP-alelnöknek a közleménye. Szerinte a vezető kormánypárt a Magyar Hírlapon akart bosszút állni, de ennél jóval szélesebb körnek, a lap olvasóinak a jogait korlátozta. " Ehhez egyetlen pártnak sincs joga, de különösen veszélyes, ha egy kormánypárt mutat rossz példát a közvélemény szelektív tájékoztatására" - fogalmaz Lendvai Ildik, aki úgy véli, Fidesz-kormány eddig csak az állami hirdetések és támogatások elosztásával büntette vagy jutalmazta a lapokat, most ugyanezt teszi a hírek elosztásával.
A bocsánatkérés a párt szerint nem történt meg (a Magyar Hírlap hasábjain elnézést kért az elkövetett hibáért), így a Fidesz XIII. szegedi kongresszusára sem postázták meghívót a MH-nak. A fehér folt ellen egyébként a szerkesztőségben senki sem ágállt - tudta meg az Index a Hírlap egyik magas beosztású szerkesztőjétől.

Az Index szerette volna megtekinteni az "ominózus" elnökségi határozatot, de a sajtóosztályon azt a tájékoztatást kaptuk, hogy "az elnökség határozatai nem nyilvánosak." Ambrus hozzátette: egyáltalán nem biztos, hogy készült róla írásos feljegyzés. Wisinger véleménye szerint nincs ilyen határozat, és az egész kizárósdi Kövér László ötlete volt. Az elnök feltételezését alátámasztja az Index tudósítójának hétvégi kongresszuson kapott információja is, miszerint a leköszönt elnök azt szeretné, ha "ez a kizárás örökérvényű lenne".

Véletlen, vagy nem véletlen?

Ambrus Balázs azonban visszautasítja a törvénytelenség vádját. A sajtótitkár szerint a Magyar Hírlap tudósítója, Kunstár Csaba ott volt a rendezvényen, így nem igaz, hogy nem engedték be a rendezvényre az újság képviselőit. Kunstár Csaba a hétfői Magyar Hírlapban azt írta, hogy úgy sikerült bejutnia a kongresszusra, hogy a Magyar Narancs nevében kérte a meghívót, illetve a "hölgy a hosszú sorra tekintettel" töltötte ki a sajtóregisztrációs kártyát. A sajtótitkár szerint nem a "véletlen műve", hogy végül Kunstárt beengedték. Ambrus emlékeztetett arra, hogy a Magyar Hírlap olvasói már csak azért sem lettek az információktól elzárva (így nem volt törvénysértés), mert a szombati Magyar Hírlap az MTI-n keresztül beszámolót közölt a kongresszusról.

Retorikai szolidaritás

A készülődő főszerkesztői értekezletet a Fideszben úgy kommentálták, hogy az összefogás csak "retorikailag" van meg, hiszen a szolidaritás ellenére minden lap képviseltette magát a rendezvényen, hiszen mindenkit nyomaszt a hírverseny. "A Népszava, aki a legszolidárisabb volt a Magyar Hírlappal ("Egységes fellépésre lenne szükség a sajtóban"- H. Bíró László, a Népszava főszerkesztője - a szerk.), a legnépesebb tudósítógárdát küldte a helyszínre" - mondta példaként Ambrus. D. Horváth Gábor, a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese, a Napi Magyarország volt főszerkesztője az Indexnek a szolidaritási akcióval kapcsolatban elmondta, hogy két éve éppen a Magyar Hírlap szegte meg a VIP-lista miatt a Világgazdaságnál tartott házkutatások kapcsán aláírt főszerkesztői szolidaritási nyilatkozatot.

Az SZDSZ tiltakozik a Magyar Hírlapot sújtó bojkott miatt
A Fidesz Magyar Hírlapot sújtó bojkottja ellen tiltakozik Haraszti Miklós szabad demokrata ügyvivő abban a nyílt levélben, amelyet Pokorni Zoltánnak, a Fidesz újonnan megválasztott elnökének írt. "A nyilvánosság nem a pártoké, hanem az állampolgároké, a szerkesztőségek a híreket, véleményeket nem a pártnak készítik, hanem az osztatlan, habár sokszínű nyilvánosságnak" - olvasható a nyílt levélben, amelyben Haraszti Miklós leszögezi: a Magyar Hírlap ügye olyan Fideszt mutat, amelynek felfogása párturalmi és nem polgáruralmi. "Mérsékeltnek mondott utódként a pártelnöki székben Te vajon tűrheted-e, hogy egy mérsékelt polgári - habár kritikus - lapot kitiltsanak a Téged megválasztó kongresszusról?"- teszi fel a Fidesz elnökének a kérdést a szabad demokrata politikus. Haraszti Miklós szerint nem a Magyar Hírlaptól, hanem a magyar nyilvánosságtól és minden magyar demokrata polgártól kellene a Fidesznek elnézést kérnie. Rámutat: már az is elegendő lehet, ha Pokorni Zoltán politikus módon véletlen hibának nevezi a történteket.