Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Fideszes honatya családjának zsebébe vándorolnak EU-pénzek

2005.05.20. 11:36
Saját egyesületét is kistafíroztatja az uniós Equal pályázaton nyert pénzzel Nógrádi László, fideszes képviselő, Lenti polgármestere. A foglalkoztatási esélyek kiegyenlítését szolgáló programban a lenti önkormányzat 361 millió forintot nyert a megváltozott munkaképességűek és a romák munkaerő-piaci támogatására, az összegből azonban közel 57 millió a Nógrádi-család 2003 nyarán alapított Muránia nevű "védegyletéhez" folyik majd be olyan feladatokért, amelyeket a többi résztvevő hivatalból is ellát. A politikus az Indexnek nem nyilatkozott, az MTI-vel viszont közölte, hogy pert indít cikkünk nyomán.

Az Index információi szerint a Nógrádi László elnökletével, lánya, Nógrádi Cecília és kabinetfőnöke, Bicsák Krisztina részvételével működő egylet közel 57 millió forintos támogatáshoz jut a fideszes képviselő által vezetett lenti önkormányzat európai uniós pályázati pénzéből.

Új útra kapták

A város a Lenti kistérségben megvalósítandó képzési-foglakoztatási programmal pályázatott sikeresen az Országos Foglalkoztatási Közalapítványhoz. A főként romák és megváltozott munkaképességűek esélynövelését célzó projekt egyike lett annak a 39-nek, amely a 2004-2006-os időszakra előirányzott 10 milliárdos keretből juthat uniós forrásokhoz.


Nógrádi (jobbról a második) a hegyoldalban egy lenti Vince napon

A közalapítványhoz tavaly 170 pályázat érkezett az "Equal, Esélyteremtés a foglalkoztatásban" programban megítélhető 70 és 390 millió forint közötti támogatásokra. Lenti önkormányzata, az "Új utak az elsődleges munkaerő-piacra" címen beadott anyaga 361 millió (az előkészítési támogatással együtt közel 373 millió) forintot kap majd. A város méreteihez képest saját kategóriájában kimagasló pályázati pénzeket igénylő projekt vezetője Nógrádi László, illetve az általa képviselt szervezetek a napokban kapják kézhez azt a szerződést, amely alapján első körben hozzájutnak az előkészítési pénzhez, majd negyedévenkénti elszámolással fizetik ki a teljes összeget.

Borbarát
#alt#
Falusi turizmusélénkítés saját érdekkörben
Klikk a képre!
Az I. Huszárezred tavaly a Muránia - a Mura mentén élők hagyomány- és értékőrző védegylete - Egyesülettel együtt szervezte meg a hagyományos Vince-napi pinceszemlét. Az egyesület egyetlen, a sajtóban is ismertetett ténykedéséről Zala megyében azt írták, hogy a Lenti környékét "bekocsikázó" ismert helyi személyiségek között Nógrádi László és a szintén zalai illetőségű Boros Imre országgyűlési képviselők voltak a rendezvény védnökei. Nógrádiról ismert, hogy érdeklődési körében központi szerepet játszik a borászat, és hogy maga is szőlőtermesztésbe fogott. A Wekler-botrány idején derült ki, hogy számos politikushoz hasonlóan Nógrádi László is tett indítványt a borvidékek határainak megváltoztatásra. A fideszes képviselő Nova, Dobri és Tótszentmárton falvakat akarta "benyomni" a Balaton-melléke borvidékbe. Az országgyűlési honlapon szereplő életrajza szerint a Lentihez közeli Bázakerettyén foglalkozott befektetési tanácsadással, falusi turizmus- és vadászatszervezéssel, valamint ingatlanhasznosítással. A faluban megszerzett ingatlan átalakításával készült el a Zalagyöngye Panzió, amely a környéken közismert módon Nógrádi érdekeltségébe tartozik. A hasonló nevű Zalagyöngye 96 Bt., amelyben a képviselő családjának több tagja is közreműködik, központi szerepet játszik a Nógrádi körül kialakult cégbirodalomban.
Egyszer csak felbukkant

A már hivatalosan jóváhagyott projektben az önkormányzat mellett további hat szervezet vesz részt. Az Index birtokába került pénzügyi tervezet szerint a támogatásból az önkormányzat és a városüzemeltető kht. után a Muránia - a Mura mentén élő hagyomány- és értékőrzők védegylete - Egyesület részesedik majd a harmadik legnagyobb összeggel. A titokzatos módon felbukkanó egyesület 57 milliót forintot vehet majd fel, miközben a helyi cigány önkormányzat számára 13,5 milliót irányoztak elő.

Aktív propagandára megy

A Muránia Egyesület a Zala megyei Bíróság adatai szerint 2003 nyarán jött létre. Azóta az elnök, Nógrádi László - az Orbán-kormány egykori közlekedési minisztere - többnyire borászati-szőlészeti programokon vett részt a szervezet nevében. A beadott dokumentumokban egyébként a pályázók éppen az alapítás óta eltelt rövid idővel, az egy éves működésre vonatkozó elvárásokkal magyarázzák, hogy a szervezet eddig csupán egyetlen helyre adott be pályázatot. A Muránia most azt vállalta, hogy "aktív propagandatevékenységet", kiadványszerkesztést, tolmácsolást és egy honlap gondozását végzi el a több tízmilliós díj ellenében. Murániás minőségében Nógrádi az egyesület vezetéséért, Bicsák Krisztina az egyesület pénzügyeiért, Nógrádi lánya pedig a nemzetközi ügyek intézéséért felelős. A kabinetfőnök és az egyébként külföldön élő Nógrádi Cecília külön fizetést is kapnak részvételükért.

Nem volt idő

Az Index több napon át kereste telefonon Nógrádi Lászlót, és a Muránia szerepvállalásra vonatkozó kérdéseinket emailen is eljuttattuk hozzá. A lenti polgármester kabinetfőnöke, Bicsák Krisztina megkeresésünkre azt mondta, hogy csupán főnöke nyilatkozhat a pályázatról. Az ígért visszahívást azonban hiába vártuk.

Nógrádi perel

Nógrádi több órával cikkünk megjelenése után az MTI-hez közleményt juttatott el. Közölte: rágalmazásért, becsületsértésért és szerzői jogok megsértéséért pert indítanak az érintettek nevében az internetes portál ellen. Nógrádi László közleményében hangsúlyozta: a hírbe hozott Muránia Egyesületet az alapítók a határmenti térség fejlesztésére hozták létre.

Miért okoz gondot az, ha egy egyesület pályázhat, akkor pályázik is és nyer? - ráadásul olyan nemes célra, mint a munkanélküliség felszámolása" - tette fel a kérdést kommünikéjében az ellenzéki politikus.

A pályázati kiírásban - közlése szerint - az szerepel, hogy "a résztvevők szervezeti formáit tekintve nincsenek korlátozások." Az EU szigorú pályáztatási és elszámolási rendje miatt rosszindulatú állítás, hogy "milliók zsebbe vándorolnak" - tette hozzá Nógrádi László.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.