Natália
-3 °C
8 °C

Nyelvművelés a körúton

2003.01.02. 15:48
Életbe lépett a nyelvhasználatot szabályozó törvény. Betartatásáért a területileg illetékes fogyasztóvédelmi felügyelőség felel. Előbb szólnak, tizenöt nap után bírságolnak. A kötelezettség elmulasztása százezer forintba kerül. Kimentünk a körútra, hogy megnézzük, mi van.
Idegen hangzású nevekre vadászva sétálunk a Teréz körúton. A szenvedély hamar rabjául ejt. Music Factory Record Shop, Bahnhof Music Club, Peep Show Erotic and Night Club. Nem bírjuk tovább, és követve a kapualj kék táblájának útmutatását, nyelvművelő hévvel loholunk fel az első emeletre, és vadul nyomjuk a Blue Eyes Escort Service csengőjét. Miután elárultuk jövetelünk célját - mi lepődünk meg a legjobban, hogy nem dobnak ki -, a főnök helyeslően bólogat: "Igen, valóban szükség van törvényre, mert ez így nem mehet tovább. Elvégre Magyarországon élünk, nem pedig Amerikában. Az ember néha azt sem tudja a felirat alapján, hogy hová tér be."

Nem kell semmi rosszra gondolni

Tekintse meg galériánkat
Klikk a képre!
Szerényen szólunk közbe, hogy most mi is éppen így érezzük magunkat. Egy folyosón állunk, a szobákból sejtelmes fények szűrődnek ki, egy félig elhúzott függöny mögött márkás italok, és amikor betoppanunk egy csinos nő húz el a háttérben. "Ó, ez egy masszázsszalon, de nem kell semmi rosszra gondolni." Nem is gondolunk, különben is, nyelvünk védelme, nem pedig a testi örömök hajszolása miatt jöttünk. A főnök ígéretet tesz: ugyanekkora méretben magyarul is kiírják cégük profilját, de azért értsük meg őt is. Vendégeik nyolcvan százaléka külföldi.

Azért felírjuk a céget a rosszak közé és továbbmegyünk. A főnökök nagy része szabadságon van. Így ússza meg a kínos beszélgetést a DJ Service Records, a Manager Studio, a Tracks vagy a Maxtor Computer tulajdonosa. A József körúti Galaxy Sport boltvezetője nem menekül. A hölgy a kirakatból mászik elő. Azt mondja, hogy voltak már itt a fogyasztóvédelmisek, és azt mondták, hogy a sport miatt - ez magyar szó - nem kötöttek bele az üzlet elnevezésébe.

A főnök Németországban van

A nyelvhasználatot szabályozó törvény betartatásáért a területileg illetékes fogyasztóvédelmi felügyelőség illetékes. Előbb szólnak, tizenöt nap után bírságolnak. A kötelezettség elmulasztása százezer forintba kerül. A szokásos ellenőrzésekhez - mérleg, mellékhelyiség, kamra, szavatosság - csapják a nyelvészeti vizsgálódást is.

A körutat a közeli peep showban fejezzük be. Kérdés: átment-e már a magyar nyelvbe ez a megnevezés annyira, hogy engedélyezzék az elvezést. Mondjuk magyaros átírással: píp só. (A helyesírást ellenőrző programon például csont nélkül átmegy.) A Teréz körúton ennél sokkal jobb elnevezést találtak. A peep show mellett, a törvény szellemében, mintegy magyar fordításként az is szerepel: pipi show. A főnök Németországban van, így nem tudtuk átadni neki a Lőrincze Lajos-díjat. A biztonsági őr annyit elmondott még - személyes kíváncsiságunkat kielégítve -, hogy az általam ismert 1989-es állapothoz képest nem húsz, hanem száz forint egy perc, nincs nyikorgó forgószínpad, és a lányok már eleve mezítelenül állnak a világot jelentő deszkákra.

De ez nem tartozik ide.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.