Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

A bírósághoz fordul a Nyírő Gyula Kórház

2001.05.07. 16:57
A fővárosi Nyírő Gyula Kórház készül az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Fővárosi Intézete februári határozatának bírósági megtámadására, e döntéssel akkor egy hétre felfüggesztették az I. számú belgyógyászati osztály működését - közölte Deák Zsolt ügyvéd, a kórház jogi képviselője az MTI érdeklődésére hétfőn.
Az ügyvéd elmondta, a fővárosi ÁNTSZ intézkedésének az országos tiszti főorvos másodfokon helyt adott, ezért amint a határozatot kézhez kapja, keresettel fordul a Fővárosi Bírósághoz. Deák Zsolt tájékoztatása szerint a bíróságtól annak megállapítását kérik, hogy az ÁNTSZ államigazgatási határozata jogsértő volt-e.

Abban az esetben, ha a bíróság jogsértőnek minősíti az ÁNTSZ intézkedését, a kórháznak - mint költségvetési szervnek - kötelessége az osztály bezárása miatt elmaradt bevételt ellentételező kártérítés követelése, ennek összege 3,2-3,3 millió forint lehet.

Deák Zsolt megerősítette: Mikola István egészségügyi miniszter februári nyilatkozatai miatt a jó hírnév védelméhez fűződő személyiségi jog megsértése miatt fordult keresettel a Pesti Központi Kerületi Bírósághoz áprilisban a Nyírő Gyula Kórház. Az intézmény az ágazati minisztertől kellő nyilvánosság előtti elégtételt és 2 millió forint nem vagyoni kártérítést követel.

Az ÁNTSZ az úgynevezett Fekete Angyal-ügy miatt folytatott vizsgálatot a Nyírő Gyula Kórház belgyógyászati osztályán, miközben annak működését felfüggesztette. A kórház I. számú belgyógyászati osztályának Fekete Angyalként emlegetett ápolónőjét több emberen elkövetett emberöléssel gyanúsítja a rendőrség. A nővér saját bevallása szerint 30-40 idős és súlyos beteget segített halálba, majd később visszavonta a vallomását.

Az eset kapcsán folytatott szakfelügyeleti vizsgálatot követően Lun Katalin, az ÁNTSZ Fővárosi Intézetének vezetője közölte: a Nyírő Gyula Kórház I. számú belgyógyászatán nem állapítottak meg olyan szabálytalanságot, amely az osztály működésének további felfüggesztését indokolná.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!