Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Eddig 50 milliós veszteséget okozott az ORTT-nek az ÁFA-ügy

2000.06.22. 20:40
Napi 800 ezer forintjába kerül az országos Rádió és Televízió Testületnek, hogy a TV2 és az RTL Klub televíziók nem fizetik be az APEH-nak a koncessziós díjuk után fizetendő összeget - jelentette be Bánlaki József ORTT-tag azon a tájékoztatón, ahol a műsorszolgáltatási alap pályázati lehetőségeiről esett szó. Az alap erre az évre több mint egy milliárdos kerettel rendelkezik és további pénzeszközök állnak rendelkezésre technikai fejlesztésekre. A pályázatokon a médiatörvény rendelkezései miatt nem vehetnek részt olyan műsorszolgáltatók, akik csak az Interneten érhetőek el.
Az ORTT napi nyolcszázer forintja bánja, hogy a TV2 és az RTL Klub nem hajlandó befizetni az APEH-nak a koncessziós díj után járó áfát, össz74esen 1,3 milliárd forintot - állította az Országos Rádió és Televízió Testület csütörtöki tájékoztatóján Bánlaki József, a testület MIÉP-es tagja. Szerinte napokon belül dönteni kell arról: hogyan tovább, mert eddig már 50 milliós veszteséget okozott a médiahatóságnak ez az áldatlan állapot.

Bánlaki József szerint érthetetlen, a testület miért nem hoz, egyértelmű döntést a kérédsben, hiszen a koncessziós mszerződések szerint a médiahatóság bármikor lehívhatná az ÁFA összegét a két társaság bankszámlájáról. Körmendy-Ékes Judit ORTT-elnök szerint azért alakulhatott ki a jelenlegi helyzet, mert a testület a kis műsorszolgáltatók helyzetéből kiindulva határozta meg ÁFA-fizettetési gyakorlatát.

Késő frekvenciapályázatok

Csak június 7-én jelent meg a Művelődési Közlönyben a februári döntéskor ki nem osztott frekvenciák pályázatának tervezete. Körmendy-Ékes Judit ORTT-elnök állítása szerint pedig még a sikertelen döntés napján elküldték a kulturűális közlöny szerkesztőségnek a pályázat-tervezetet, mégis majd négy hónapot kellett várni annak megjelenésére. Az ORTT elnöke szerint amikor módosítják a médiatörvényt, mindenképpen meg kellene változtatni nezt a szabályt, mert önhibáján kívül mulasztásos törvénysértést követ el a médiahatóság, amikor nem tartja be a törvényes határidőket.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a műsorszolgáltatási alap több mint egymilliárd forintos kerettel rendelkezik erre az évre. Ebből 250 milliót egyetemi vizsgafilmek és 35 év alatti rendezők első filmjének támogatására fordítanak. Kétszázmilliót szánnak a helyi televíziók adóberendezéseinek korszerűsítésére, kétszer 107 millióra számíthatnak a nem nyereségérdekelot közműsor-szolgáltatók, amelyek technikai fejlesztésekre, például az Interneten történő megjelenésre pályázhatnak. Nem versenghetnek viszont azok a műsorszoplgáltatók, amelyek csak az Interneten vannak jelen, mert a médiatörvény csak a földi frekvencián sugárzó adókat ismeri el, műsorszolgáltatóként.

A médiahatóság 200 millió forintot kíván szétosztani a gyerekeknek szóló tévéfilmek, játék- és animációs filmek támogatására. Az ORTT 150 millióval kíván hozzájárulni azon rádiók működési költségeihez, amelyek a tavalyi frekvenciapályázat eredményeképpen jutottak műsorszolgáltatási lehetőséghez.

A kistelepülések kábelhálózattal történő ellátására előreláthatóan 800 plusz 400 millió forint áll majd rendelkezésre, míg 1,6 milliárd forint juthat a Milleniumi Kulturális Seregszemlére.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.