Auguszta
5 °C
22 °C

Paks: késik a karbantartás

2003.05.06. 07:39
Lejárt a paksi atomerőmű 2-es blokkjának tervezett karbantartási határideje, mégsem tudni pontosan mikorra fejeződik be a sérült fűtőelemek kiemelése és mikor indulhat újra a termelés. A Népszabadság keddi információi szerint május végén a 4-es blokk is leáll a rendes évi nagykarbantartás miatt, ily módon az ország áramszükségletének 20 százalékát kell majd előteremteni alternatív forrásból.
Lejárt kedden a Paksi Atomerőmű Rt.-nél a 2. blokk karbantartásának tervezett határideje, de továbbra sem tudni, mikor fejeződhet be a súlyos üzemzavart követő helyreállítás és kezdődhet meg a reaktor újraindítása. Kováts Balázs, az erőmű tájékoztató és látogató központjának vezetője az MTI-nek nyilatkozva elmondta: az újraindítást azért kell halasztani, mert bár az üzemzavar nem érintette a blokk berendezéseit, a tisztítótartály akadályozza az új fűtőelemek előkészítését.

Részletes tervek nélkül

Jelenleg folyik a tisztítótartálynak a blokkról való teljes leválasztása, az újraindítás alternatíváinak kidolgozása. Még nincs megoldás arra sem, miként fogják kiemelni, majd biztonságba helyezni a tartályban lévő és az üzemzavar során megsérült fűtőelemeket. A munka egyelőre tervezési szakaszban van, a probléma megoldásával megbízott szakértői csoportok számításokat végeznek, de részletes tervek még nem állnak rendelkezésre.

Napi 50 millió mínusz

Kováts Balázs beszámolt arról is: a részvénytársaság jelentős veszteségekkel számol az üzemzavarral összefüggésben. A cégnek keddtől az ország villamosenergia-termelésének mintegy 10 százalékát biztosító 2. blokk állásideje naponta 50 millió forint árbevétel-kiesést jelent, amihez hozzáadódik a használhatatlanná vált 30 fűtőelem 450-750 millió forint értéke, továbbá a teljes helyreállítás várhatóan igen magas költsége is.

A tájékoztató központ vezetője emlékeztetett: a Paksi Atomerőműben április 10-én történt súlyos üzemzavar, amikor a 2. blokk mellé telepített tisztítótartályból a műszerek radioaktív gázszivárgást észleltek. Hamarosan kiderült, a problémát a tartály hűtési elégtelensége okozta, aminek következtében a fűtőanyag-kazetták túlmelegedtek, megolvadtak és tömörtelenné váltak. A tisztítómedence hűtését később sikerült helyreállítani, a szivárgó gázt pedig elvezetni, megszűrni.

A sérült fűtőelemeket körülvevő több száz köbméter vízhez jelentős mennyiségű bórsavat adagoltak, lekötve a maghasadást kiváltó neutronokat. Azóta több szakértői számítás igazolta, hogy a tartályban nem indulhatnak be kedvezőtlen folyamatok, a 3,6 tonna súlyú urán-dioxid biztonságos helyen van. Az eseményt a nemzetközi nukleáris eseményskálán (INES) a 3. fokozatba sorolták, amit a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) jóváhagyott. Várhatóan május közepéig elkészül a Paksi Atomerőmű Rt.-nek és az Országos Atomenergetikai Hivatalnak az az átfogó, megbízható jelentése, amely tartalmazza, miért következett be az üzemzavar. Ha megállapítják a tisztítótartályt üzemeltető francia-német vállalat felelősségét, az erőmű érvényesíteni fogja kártérítési igényét. A Népszabadság kedden arról számolt be, hogy információi szerint a szokásos évi karbantartrási rendnek megfelelően május második felében leállítják a paksi atomerőműben a 4-es reaktorblokkot is. Valószínűnek tűnik viszont, hogy eddig az időpontig nem tudják újraindítani a kettes blokkot. Ez azt jelenti, hogy egy időben két reaktor lesz üzemen kívül, vagyis az ország energiaszükségletének húsz százalékát más forrásból kell majd előteremteni.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.