Judit
-2 °C
8 °C

Sólyom nem engedi közpénzből fizetni a pártházak bérleti díját

2005.12.30. 18:22
Egyelőre nem hirdeti ki a köztársasági elnök a pártok által használt ingatlanok közpénzből fizetett bérletét és megvételét lehetővé tevő jogszabályt.

Sólyom László köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a pártok államiingatlan-használatáról szóló törvényt - tájékoztatta Wéber Ferenc, az államfő sajtófőnöke pénteken közleményben az MTI-t.

A tervezett törvény, megszüntetné az állam tulajdonában álló ingatlanok ingyenes használatát a pártok számára, ugyanakkor a használt ingatlanokra bérleti szerződés megkötését tenné lehetővé. Az így kibérelt ingatlanra vételi jogot enged a pártoknak, amelyet 15 éves részletfizetési kedvezménnyel, illetve bizonyos esetekben árengedménnyel is lazítanának. Ráadásul a pártok bérleti díját a költségvetésből fizetnék.

Csak ők négyen

Jelenleg az 1998-ban országos listát állított és 2000-ben képviselőcsoporttal bíró pártok használnak ingyenesen ingatlant. Jelen törvénnyel jogosulttá válnának a kedvezményes vásárlásra. A visszaküldött törvény egyszeri alkalomra szól, nem rendelkezik a később az országgyűlésbe jutó pártokról.

A rendelkezést a köztársasági elnök a pártok egyenlő versenyhelyzetére - különös tekintettel pedig - azok állami anyagi támogatására hivatkozva küldte vissza. Sólyom László részletes indoklását külső linkünkön éri el.

Az Országgyűlés december 13-án 168 igen, egy nem szavazattal és 147 tartózkodással fogadta el Molnár Gyula (MSZP) és Bőhm András (SZDSZ) törvényjavaslatának egyszerű többséget igénylő részét, míg a kétharmados többséget igénylő részt elutasította. A szavazásnál a Fidesz, az SZDSZ és az MDF tartózkodott.

Dávid Ibolya december 15-én bejelentette, hogy az MDF a köztársasági elnökhöz fordul a pártok ingyenes ingatlan-használatának megszüntetésére vonatkozó törvény miatt. Álláspontja szerint ugyanis szakmailag erősen kifogásolható a törvény.

A Magyar Demokrata Fórum pénteken este közleményben üdvözölte, hogy a köztársasági elnök fontolóra vette a Dávid Ibolya által megfogalmazott és hozzá elküldött javaslatot, és nem írta alá a törvényt. A közleményből az is kiderül, hogy az MDF elnöke a törvénnyel kapcsolatos kifogásait egy, december 19-én Sólyom Lászlónak írt levélben összegezte, és kérte az államfőt, mérlegelje az alkotmányos problémákat.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.