Bernadett
0 °C
4 °C

Megfizettetnék a pártokkal székházaikat

2005.09.22. 08:57
Nem használhatnák tovább ingyen a pártok az államtól kapott ingatlanokat egy új törvényjavaslat szerint, igaz, a jövőben a bérleti díjat valószínűleg állami támogatásból fizetnék.
Megszüntetné a pártok ingyenes ingatlanhasználatát Molnár Gyula szocialista és Bőhm András SZDSZ-es képviselő, törvényjavaslatuk szerint a pártok részletfizetéssel vásárolhatnák meg a jelenleg használt ingatlanokat, ha még igényt tartanak rá, értesült a Népszabadság.

A jelenlegi, 2000-ben elfogadott szabályozás szerint az a párt kaphat székházat, ingatlant az államtól, amelyik frakciót tud alakítani. A pártoknak legfeljebb 30, maximum 5000 négyzetméteres, irodai célú ingatlan járhat, tíz Budapesten, húsz vidéken, írja a lap.

Ez alól kivételt képeznek a rendszerváltó pártok (Fidesz, MSZP, MDF, SZDSZ, KDNP, FKGP), amelyek tulajdonképpen örökre jutottak sok százmilliós ingatlanhoz.

A képviselők úgy képzelik, hogy a pártingatlanok ingyenes használati joga kártalanítás nélkül szűnne meg, de kedvezményesen, 15 éves részletfizetési konstrukcióban hozzájuthatnának. Különben hatvan nap állna rendelkezésre az ingatlanok visszaszolgáltatására.

Bőhm András a Népszabadságnak elmondta, nincs különösebb apropója törvényjavaslatuknak, "már fél éve szó van arról, hogy meg kellene szüntetni az ingyenes ingatlanhasználatot, ez egy lépés a tisztaság felé".

A 22-es csapdája

A fideszes Répássy Róbert szerint is megfontolandó a kedvezményezés, bár szerinte ettől még nem fognak piaci alapok kialakulni a pártingatlanok körül, hiszen a pártok amúgy is költségvetési támogatásból élnek. "Így az állam, amit nyerne a réven, azt elveszítené a vámon" - fogalmazott Répássy.

Az MDF-es Pettkó András szerint az ingyenes ingatlanhasználat természetes a parlamenti demokráciában, de az már demokráciaellenes lenne, ha egy új, 2006-ban a palramentbe kerülő párt már nem jutna ingyen ingatlanhoz.