Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Lelkész legyek vagy politikus?

2001.11.29. 12:16
Az egyház alkotmányáról és kormányzatáról szóló törvény most elfogadott módosítása kimondja: ha a lelkész politikai párttagságot, országgyűlési képviselőséget, vagy külszolgálatot vállal, arra az időszakra lelkészi szolgálata szünetel.
A lelkészi szolgálat szüneteltetése idején az illető református lelkészi címének használatával nem nyilatkozhat - olvasható a szövegben. A törvény módosítása 2002. március 1-jével lép hatályba. Rendelkezéseit a jövő évi országgyűlési és önkormányzati, valamint az ugyancsak 2002-ben esedékes egyházi választások során kell először alkalmazni.

A parlament három lelkész-politikusnak, Hörcsik Richárdnak (Fidesz), ifj. Hegedűs Lórántnak (MIÉP), és Szászfalvi Lászlónak (MDF) döntenie kell, melyik hivatás áll közelebb hozzá.

A Magyarországi Református Egyháznak részt kell vennie a közéletben, de nem szabad részt vennie a pártpolitikában - hangsúlyozta az ülésen Kálmán Attila, az egyház zsinatának világi elnöke, a testület kétnapos ülésének csütörtöki zárónapján, Budapesten.

Kálmán Attila leszögezte, hogy az egyház elsődleges feladata az evangélium hirdetése, és soha nem szabad egyetlen pártnak sem a hatáskörébe kerülnie. Hozzátette ugyanakkor: ez nem azt jelenti, hogy az egyház minden párttól egyenlő távolságot tart, és olykor nem kell segítenie híveinek az eligazodásban.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.