Elítélte a zsinat a kirekesztő református lelkészt

2001.11.28. 15:36
A Magyarországi Református Egyház Zsinata szerdán - zárt ajtók mögött -, az elnökség álláspontjával azonosan igeellenesnek, a református hitvallással összeegyeztethetetlennek nyilvánította ifjabb Hegedűs Lóránt református lelkésznek, a MIÉP alelnökének az Ébresztő című lapban megjelent cikkét.
Az írás ez év augusztus 16-án jelent meg a XVI. kerületi lapban Keresztyén magyar állam címmel. A MIÉP-es honatya nehezen félreérthető utalásokat tett a zsidóságra, amely szerint "a galíciai jöttmentek hada... rágták és rágják szét a hont... A Jordán partja mellől... jönnek megint a Duna partjára... még egyet rúgni a magyarba..." "Hát halld meg, magyar az 1000. keresztyén magyar állami év... egyetlen életre vezető üzenetét: rekeszd ki őket! Mert ha nem teszed, ők teszik meg veled!"

A református egyház elnöksége korábban közölte: nem kielégítő annak a vizsgálatnak az eredménye, amelyet Hegedűs Lóránt püspök folytatott le fia, ifjabb Hegedűs Lóránt lelkész cikkének az ügyében. Az elnökség javasolta, hogy a zsinat is hozzon elítélő határozatot a cikk kapcsán. Az ORTT korábban Hegedűs Lóránt cikkének szó szerinti beolvasása miatt elmarasztalta a Pannon Rádiót, és egymillió forintos kötbér megfizetésére kötelezte.

Kálmán Attila világi elnök az MTI-t úgy tájékoztatta: a több mint 90 résztvevőből 15-en szavaztak a határozat ellen, 5-6 zsinati tag tartózkodott a voksoláskor. A zsinat - ugyancsak zárt ajtók mögött - felkérte az érintett lelkész szolgálati helye szerint illetékes Dunamelléki Egyházkerület közgyűlését, hogy "hozzon határozatot az ügy megítélésére és a cikk tartalmától való elhatárolódás kérdésében".

Hegedűs kivonult az ülésről

A szavazást követően Hegedűs Lóránt Duna-melléki püspök kivonult az ülésről. A püspök távozóban az újságíróknak mindössze annyit mondott: diktatórikusan a saját törvénytelen javaslataikat megszavaztatták.

Közösség elleni izgatás alapos gyanújával ismeretlen tettes ellen rendelte el korábban a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal vizsgálatot Hegedűs cikke kapcsán, miután két magánszemély és Lendvai Ildikó szocialista képviselő feljelentést tett az ügyben.  • Hírek
  • Hírek