11:00, November 27.
Japán 0
Costa Rica 1
Ahmad bin Ali Stadion E csoport
14:00, November 27.
Belgium 0
Marokkó 2
al-Tumama Stadion F csoport
17:00, November 27.
Horvátország 0
Kanada 0
Kalifa Nemzetközi Stadion F csoport
20:00, November 27.
Spanyolország 0
Németország 0

Egymilliós ORTT-bírság a Pannon Rádiónak

2001.10.26. 17:11
Egymillió forintra bírságolta a Pannon Rádiót az Országos Rádió és Televízió Testület, amiért a Budapesten fogható adón elhangzott ifj. Hegedűs Lóránt MIÉP-képviselőnek az az írása, mely egy XVI. Kerületi lapban megjelenve botrányt kavart. Az ügyészség jelenleg is vizsgálódik a MIÉP-alelnök írása miatt, akit többen feljelentettek közösség elleni izgatásért. A cikket közlő Ébresztő főszerkesztőjét már ki is hallgatták gyanúsítottként.
A várakozásokkal ellentétben nem tárgyalta az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) azt az elemzést, mely a Pannon Rádió műsorait vette górcső alá, és arra a megállapításra jutott, hogy a rádióban rendszeresek a zsidó kisebbséget kifejezetten hátrányos megvilágításba helyező kijelentések. Sokszor durván megsértik a roma és a homoszexuális kisebbségeket is - idézte a pénteki Népszabadság a jelentés legfőbb megállapításait.

Súlyos szankciót javasló elemzés

Az ORTT irodája által készített elemzés a kiszabható legmagasabb, több mint kétmilliós bírságot javasolta és azt, hogy részesítsék figyelmeztesben a rádiót a médiatörvény sorozatos megsértéséért. A jogszabály szerint a második figyelmeztetéssel automatikusan felmondják a műsorszolgáltatási szerződést. A testület úgy foglalt állást, hogy addig nem kerítenek sort az értékelés megtárgyalására, amíg nem készült el a többi médium politikai műsorainak elemzése is.

Az ORTT napirendjén ifj. Hegedűs írása

Az ORTT tárgyalta viszont a Pannon Rádió egyik szeptember 4-ei műsorát, melyben felolvasták ifj. Hegedűs Lóránt MIÉP-alelnök, a XVI. kerületi Ébresztő című kerületi lapban megjelent írását. Ennek kapcsán az ügyészség vizsgálatot folytat közösség elleni izgatás, illetve kirekesztésre felszólítás gyanújával. Ifj. Hegedűs inkriminált cikkében többek között kifejtette: "A galíciai jöttmentek hada... rágták és rágják szét a hont... A Jordán partja mellől... jönnek megint a Duna partjára... még egyet rúgni a magyarba... Hát halld meg magyar az 1000. keresztyén magyar állami év... egyetlen életre vezető üzenetét: rekeszd ki őket! Mert ha nem teszed, ők teszik meg veled!" A közösség elleni izgatás, illetve a kirekesztésre felszólítás vádjának alapja Hegedűs "galíciai jöttmentek" szóhasználata, amely az úgynevezett antiszemita irodalomban a zsidóság közismertté vált fedőneve.

Megrótt műsorszolgáltató

Az ORTT pénteki ülésén úgy határozott, hogy a Hegedűs-cikk elhangzásával a Pannon Rádió megsértette a médiatörvény rendelkezéseit, amiért egymillió forintos bírságot szabott ki a rádióra. Az ülésen a MIÉP-es tag ellenszavazata mellett fogadták el a határozatot, amit azonban bíróság előtt még megtámadhat a műsorszolgáltató. Éppen egyébként a bírósági jogorvoslat lehetősége miatt elenyésző azon kiszabott bírságok összege, ami végül ténylegesen megérkezett a médiahatóság számlájára. Az ORTT-nek lehetősége volna lehívni a kiszabott bírságot az érintettek számlájáról, de eddig még egyszer sem élt ezzel a jogával.  • Hírek
  • Bankszámla