Judit
3 °C
6 °C

Levelet írtak a rendszerváltók Orbánnak

2006.04.03. 16:25
Orbán Viktor vasárnapi, Kossuth téri beszédét bírálja a demokratikus ellenzék öt tagja, valamint Fodor Gábor a Fidesz alapítója. Azt a látszatot kifogásolják, hogy a Fidesz megpróbálja kisajátítani a rendszerváltást.

A Fidesz annyira távol került a rendszerváltás örökségétől, hogy ma nem méltó annak képviseletére, írja hat liberális politikus az Orbán Viktornak címzett nyílt levélben. Hodosán Róza, Demszky Gábor, Fodor Gábor, Magyar Bálint, Pető Iván, Rajk László a Fidesz elnökének vasárnapi beszédére reagáltak. A levélíróknak nem tetszik, hogy Orbán "olyan látszatot igyekezett kelteni, mintha a rendszerváltás eszméit ma a Fidesz - és csak a Fidesz - képviselné."

"Ne legyen félreértés: meggyőződésünk szerint önnek személy szerint is jelentős érdemei vannak a rendszerváltás véghezvitelében, a szabad és demokratikus Magyarország megteremtésében. Megítélésünk szerint azonban a Fidesz mostani programjával az Ön korábbi nézeteivel is szembefordul" - írják.

Szerintük a rendszerváltáskor a demokratikus ellenzék tagjai három dologért szálltak síkra. "Nemet mondtunk a kommunizmusra, igent a szabadságra és a piacgazdaságra. A Fidesz mai programja és négy éves kormányzása mindennek gyökeres ellentéte. A Fidesz tizenhat éve a piacgazdaság pártja volt - ma folyamatosan támadja a magántőkét, a privatizációt, és a szocializmus éveit idéző gazdaságpolitikát képvisel".

Emlékeztetnek rá, hogy a pártállam legmagasabb rangú, ma is aktív politikusa, Szűrös Mátyás, volt KB-titkár pedig a Fidesz dísztribünjének állandó vendége. A levélírók szerint a rendszerváltás örökségét ma nem a Fidesz, hanem az SZDSZ, a magyar liberális párt képviseli. "Az SZDSZ áll ki legkövetkezetesebben a szabadság, a demokrácia és a piacgazdaság mellett. S az SZDSZ az egyetlen párt, amelynek vezetésében nincsenek az elmúlt rendszerben fontos szerepet vállaló politikusok".

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!