16:00, December 06.
Marokkó 0
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06.
Portugália 0
Svájc 0

Mosoly, ébresztő és komcsizás a Fidesz nagygyűlésén

2006.04.02. 18:54
Kevés politikai beszéd, sok buzdító hajrázás és zene volt a Fidesz Kossuth téri gyűlésének programján. Orbán Viktor a szoborpark lázadásáról beszélt, arról, hogy a város szélére költöztetett korszak most megpróbál visszalopakodni. A rendezvényre sok száz busszal szállították a fővárosba a párt vidéki támogatóit.

Számos rockzenész, ismert pártszimpatizáns és politikus szűkebb pátriáját köszöntve csinált hangulatot a Kossuth téri Fidesz- nagygyűlésen, hosszabb beszédet csak Eperjes Károly, Mikola István, Schmitt Pál, Grosics Gyula, Kudlik Júlia és Orbán Viktor mondott. Az események percről percre >>

Orbán: lázad a szoborpark

Mikola István arról beszélt, a kormányzó pártoknak az egészségügyi "közvagyonra fáj a foguk". A Fidesz miniszterelnökhelyettes-jelöltje kijelentette: "A kórházakat nem adjuk, el az enyves kezekkel!" Mikola ezután mindenkit mosolygásra buzdított, mert az ingyen van és egészséges.

Orbán Viktor, a párt kormányfőjelöltje szerint többen jöttek el a Kossuth térre a "magyar szolidaritás napjára", mint négy éve. A pártelnök ezután a választási kampány legnagyobb, Gyurcsányt ábrázoló hirdetésére utalva így fogalmazott: "Egy ma élő ember papírszobra nagyobb, mint amekkorát Sztálin vagy Mao állítatott magának." Orbán szerint "valami elszabadult, lázad a szoborpark", azaz a rendszerváltáskor "félreállított" szereplők, "újracsomagolva" kezdenek visszatérni.

"Innen üzenjük minden magyar embernek, ébredjünk fel, vegyük észre, mi folyik itt már megint, ébresztő Magyarország" - mondta Orbán, végül kifejtette, az elmúlt három évben minden választást (időközit, európai parlamentit) megnyertek, és ez április 9-én sem lesz másként.

A politikai elemző szerint a Fidesz elnöke konfrontatív beszédet mondott - bővebben >>

Piknikhangulat, kevés politika, több zene

Budapestre több száz, a Fidesz adatai szerint 1600 busszal érkezett a közönség, de az Index szubjektív értékelése szerint négy évvel ezelőtt szervezett Kossuth téri megmozduláson többen vettek részt, mint a mostanin.


Klikk a képre!

2002-höz képest kevesebb volt a politika is a parlament előtt felállított nagyszínpadon. A narancssárga kartonkorongokkal és széldzsekikkel felszerelkezett közönség a buzdító szavak mellett rengeteg zenét hallhatott, ezért a három és fél órás gyűlés inkább piknikhez hasonlított. A szombati tüntetésen az Index tudósítói által hiányolt kitörő politikai lelkesedéssel vasárnap sem találkoztunk.

A gyűlés idejének jó részét zene töltötte ki, még a felkonferált Lévai Anikó helyett is egy kislányt énekelt. A számok között volt többek között Pink Floyd, István a király, Kormorán és roma jazz, és fellépett a párt szinte valamennyi ismert zenész támogatója, Demjén Ferenc, a párt kampánydalának szerzője többször is énekelt.

Az MSZP szerint szombaton többen mosolyogtak

A két nagygyűlés után jobban látszanak a különbségek az MSZP és a Fidesz között, reagált Gál J. Zoltán, az MSZP kampányának kommunikációs vezetője a vasárnapi nagygyűlésre.

Gál szerint mintha több lett volna a fütty, mintha sokkal többet beszéltek volna a múltról és Gyurcsány Ferencről, míg szombaton több volt a mosoly, több szó esett a jövőről, és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Magyarországról beszélt.

MSZP Fidesz
Hányan voltak a hivatalos közlés szerint? 350 ezer Jóval több mint 1,5 millió
Eszközök Piros, négyzet alakú táblák, nemzeti lobogó Narancssárga korongok, nemzeti lobogó
Időtartam 2 óra 2 3/4 óra
Színpadkép Pártvezetők, piros ruhás aktivisták a színpadon Hírességek, narancssárga sálas szimpatizánsak
A sör ára A mellékutcákban 300 Soproni: 300, Heineken 450
Fellépők (nem politikusok) Ranschburg Jenő, Ferge Zsuzsa, Pélyi Barna, Nádas György, Borbás Erika és Szomor György Pataky Attila, Vikidál Gyula, Varga Miklós, Back 2 Black, Kormorán, Demjén Rózsi, Csoóri Sándor, Kerényi Imre, Eperjes Károly, Grosics Gyula, Kudlik Júlia, Fata Jánosné, Borbás Erika és Szomor György
Műsorvezetők Gál J. Zoltán, Juhász Ferenc Rákay Philip
Kivetítők száma 10 8
Időjárás Napsütés Napsütés
Hívószavak Nemzet, köztársaság, igen Változás, szobor, szoborpark, mosoly, igen.  • Hírek
  • Hírek