Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Nem vállalt munkát a 'süllyesztőben' a romaügyi vezető

2004.01.08. 07:37
Berki Judit másfél évig volt az önálló közigazgatási egységként működő romaügyi hivatal vezetője. A hivatal januártól, az esélyegyenlőségi kormányhivatal megalakulásával igazgatósági szintre "süllyedt". Berki Judit nem vállalta az új igazgatóság irányítását, ezt a szervezet lefokozásával, munkatársai számának csökkenésével indokolta. A döntésben szerepet játszhatott a programokra szánt szűkös pénzkeret is. Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány vezetője szerint a távozás jelzi, hogy nem halogatható a romaüggyel kapcsolatos kérdések megvitatása. A kormány változatlanul nem tárgyalta a cigányok helyzetének javítását célzó középtávú programot.
Nem vállalta Berki Judit az esélyegyenlőségi igazgatóság vezetését - írja a Magyar Hírlap csütörtöki számában. Berki másfél évig volt az esélyegyenlőségi kormányhivatal megalakulásával igazgatósággá alakított romaügyi hivatal helyettes államtitkári juttatású hivatalvezetője.

Degradálódott az igazgatóság

A korábban önálló közigazgatási egységként működő romaügyi hivatal januártól az új kormányhivatal egyik igazgatósága lett. Berki így indokolta döntését: "Az elmúlt másfél évben mindent megtettünk a romaügy érdekében, de a korábbiakhoz képest még kisebb szervezetté degradálódott igazgatóságon a munkatársak száma csökkent. Attól tartottam, hogy annyit sem tudok tenni, mint eddig, miközben a sikertelenségek az én nevemhez fűződnek."

Teleki László romaügyekért felelős politikai államtitkár emberileg el tudja fogadni Berki döntését. Berki a saját lemondását firtató kérdésre a Magyar Hírlapnak elmondta, hogy azzal most sem foglalkozik, mert abban a struktúrában kíván dolgozni, amelyet a kormány a legmegfelelőbbnek tart a romaügy érdekében. Az Országos Cigány Önkormányzat attól tart, hogy a kormányzati változások hátráltathatják a romaügyben kitűzött célok elérését, ami megrendítheti a roma társadalom kormányba vetett bizalmát.

Horváth sajnálja

"Sajnálom, hogy az egyik leginkább felkészült szakember távozni kényszerült a szakapparátusból" - kommentálta Berki döntését Horváth Aladár. A Roma Polgárjogi Alapítvány vezetője úgy véli, Berki "kiszállása" is azt jelzi, hogy nem halogatható tovább a koncepcionális és szervezeti igazgatási kérdések újratárgyalása.

A kormány még mindig nem tárgyalta a romák helyzetének javítását középtávon megcélzó programot.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.