Mária
-6 °C
-2 °C

'Egymilliárd a Medgyessy-Gyurcsány-kormány udvartartására'

2004.12.13. 12:17
"2004-ben több mint egymilliárd forintot fizetett ki a kancellária a Medgyessy-Gyurcsány-kormány udvartartására, állítja Répássy Róbert a Miniszterelnöki Hivatal által a múlt héten publikált szerződések listájára hivatkozva.

"Nem fogadható el az, hogy a kormány titokban tartsa intézkedéseinek a hatásait vizsgáló közvélemény-kutatásokat ", amelyekre 2004-ben több mint egymilliárd forintot költött a "Medgyessy-Gyurcsány-kormány - mondta Répássy Róbert egy hétfői sajtótájékoztatón. Szerinte a kormányzat saját udvartartásának fizetett. Kitért arra, hogy a szerződések közül huszonkettő tanácsadói megbízás. Répássy szerint van olyan szerződés, amely havonta hárommilió forint bevételt hoz gazdájának.

Vezetői tanácsok a kormánynak

A tanácsadások között a leggyakoribb a kommunikációs tanácsadás, de volt, aki jogi tanácsokat, sőt akadt, aki politikai és vezetői tanácsokat adott az ország vezetőinek" - mondta, és kérdezte erről Gál J. Zoltánt a parlamentben a plenáris ülésen. Répássy Róbert adatai szerint tíz közvélemény-kutatás készült, és a MeH bruttó 116 millió forintot fizetett a Szonda Ipsosnak, 56 millió forintot a Mediánnak, 42 millió forintot pedig a Marketing Centrumnak.

A szerződések közül hét valamilyen tanulmány elkészítésre irányult, ezek között van olyan, amelyért 15 milliót fizetett a kancellária. "A leghasznosabb minden bizonnyal az Adat- és hangintegráció alkalmazási gyakorlata és műszaki megoldásai című tanulmány lehetett, tíz millió forintért" - jegyezte meg.

Sok ismerős név

Répássy Róbert elmondta, hogy a kancellária beszállítója többek között a MeH volt közigazgatási államtitkára, Zsuffa István által vezetett Hold-Ing Kft., a volt adatvédelmi biztos, Majtényi László által vezetett Eötvös Károly Központ Kht., Rudi Zoltán MTV-elnök korábbi cége, a Kiwiland Kft., valamint Gyurcsány Ferenc üzlettársának, Tunyogi Lászlónak a volt cége, az Econ-Trust Kft., illetve a "kakaóbiztos óvodai számítógépekről elhíresült Haisystems Kft." és a Fiatal Baloldal korábbi választmányi elnöke, Komássy Ákos is.

A MeH 2004-es kifizetései kétmilliárd forintot tesznek ki, ebből egymilliárd forintot a nemzeti ünnepekre, valamint az uniós csatlakozáskor rendezett ünnepségekre fizettek ki, így az például az Időkerékhez kapcsolódó kiadásokra vagy az Örömkoncertre - tette hozzá.

Gál J. Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal egyik politikai államtitkára szerint Répássy visszaél a nyilvánossággal, de elmondta, hogy félévente nyilvánosságra hozzák az iratokat. A miniszterelnöki fotózásokkal kapcsolatban Gál J. Répássyt emlékeztette arra, hogy az Ezüsthajó Kft felvételeit is "górcsõ alá veheti", bár azokat jelenleg a rendõrség vizsgálja - tette hozzá. Gál J. a Répássy által említett tanulmányról elmondta, hogy az internetes alapú "kormányzati gerinchálózat" kiépítéséről szól.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.