Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Kilakoltatástól félő lakók a Kondorosi úton

2001.06.27. 16:41
Továbbra is bizonytalan a sorsa azoknak a családoknak, akik egy eredetileg ipari célokra vásárolt XI. kerületi háztömbben laknak. Bár a vásárló New West Kft. három évvel ezelőtt vállalta, hogy idén nyárra elhelyezést biztosít a háztömbben élő száz család számára, harmad részük azóta is ott lakik, mert a cég nem hajlandó megfizetni az általuk kért "lelépési díjat". A kft. most kilakoltatással fenyegetőzik és öt lakó ellen polgári pert indított. A volt tulajdonos XI. kerület a szerződésben vállalt határidő lejártával szinten bírósági eljárást helyezett előtérbe.
A XI. kerületi ingatlanokért felelős Vagyonkezelő Felügyelet 1998. júniusában eladta a mintegy száz családnak otthont adó Kondorosi út 8. alatti épületet. A cég akkori igazgatója, Pollák Zoltán szerint a háztömböt rossz műszaki állapota miatt nem érte volna meg felújítani. A német-hongkongi tulajdonú New West Kft. az adásvételi szerződésben vállalta, hogy miután a 155 millió forintos vételárból csak 5 milliót fizetett az önkormányzatnak, a fennmaradó összegből három éven belül minden lakót elhelyez, azokat is, akik nem rendelkeztek érvényes bérleti szerződéssel.

Az elmúlt három évben a kutyás őrökkel "védett" házból mintegy hatvan család költözött el, a többiek azonban nem tudtak megegyezni az új tulajdonossal, pedig -- ahogy Kárpáti István, egy korábbi lakó fogalmaz -- nagy volt rajtuk a nyomás: "sokan szinte elmenekültek a házból, amikor már nem bírták a háztömb állapotához képest magas lakbért." A lakók szerint sok családnak nem másik lakást, hanem mindössze három-négyszázezer forintot ajánlottak az elköltözésért.

Kutyás őrök védik a lakókat

A New West Kft. igazgatója, Bonyhárd István szerint az elmúlt években mindent megtettek azért, hogy a lakók életét megkönnyítsék, és úgy emlékszik, hogy a lakók maguk kérték az őröket. A cég egyébként egyenként próbált megegyezni minden családdal. Sokan elmentek, az érvényes bérleti szerződés nélkül élőket azonban tavaly a cég jogi képviselője -- annak ellenére, hogy az önkormányzattal az összes lakó elhelyezéséről állapodott meg --levélben szólította fel: önként költözzenek ki, különben a hatóságokhoz fordulnak. A lakók maradtak, a Kft. pedig a kerület jegyzőjétől kérte kiköltöztetésüket. A jegyző a szerződésre hivatkozva visszautasította ezt, a New West válaszul beperelte az önkormányzatot, ám később kiderült: a tulajdonosváltás miatt csak a lakókat lehet perelni.

Bár a hivatkozott jogviszony alapján jóval több családot is beperelhetett volna, a cég csak öt család ellen nyújtott be keresetet, ezt egyébként a cég vezetője sem tudta megindokolni. A lakók szerint mindez egy hadjárat része, azok ellen, akik ki merték nyitni a szájukat. Közben az önkormányzat és a cég közötti szerződésben rögzített határidő a múlt héten lejárt, Szőke László, a kerület alpolgármestere szerint, ha a Kft. továbbra sem teljesíti az általa vállaltakat, a bérleti jog visszaszáll a vagyonkezelőre. A vélhetően hosszadalmas pereskedést azonban az önkormányzat el szeretné kerülni, ezért leginkább közös megoldásra törekednek.

Az egyik lehetséges út az lenne, ha az ingatlant a mellette lévő önkormányzati területtel együtt közösen hasznosítanák, és önkormányzati bérlakásokat építenének, amelyben azok is kaphatnának lakást, akik jelenleg még a házban laknak. Szőke szerint, ha létrejönne ez a megállapodás, a bérlakások egy része akár márciusra megépülhetne, addig pedig van lehetőség a háztömbben lakók átmeneti elhelyezésére is. A helyzet azonban korántsem ilyen rózsás - egyelőre inkább az a valószínűbb, hogy a felek nem jutnak megegyezésre, az újabb jogi procedúra eltarthat akár több évig is. A háztömbben élő, őrző-védőkkel "vigyáztatott" harminc család helyzete pedig továbbra is bizonytalan marad.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.