Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Szállító zászlóalj mehet Irakba

2003.05.27. 16:57
A legújabb verzió szerint szállító zászlóaljt küldene hazánk Irakba. A háromszáz fős kontingens kiküldéséről szerdán egyeztetnek a parlamenti pártok. Juhász ferenc honvédelmi miniszter nem tartotta kizártnak, hogy nem saját járműveket használ majd az alakulat, ami olcsóbb megoldás volna, de az is lehetséges, hogy 50 katonai járművet szállítunk a térségbe.
A Honvédelmi Minisztérium tervei szerint augusztus elején kezdhetné meg tevékenységét Irakban az a mintegy 300 fős magyar szállító zászlóalj, amelynek részvételéről szerdán egyeztetnek a parlamenti pártok. Juhász Ferenc honvédelmi miniszter újságíróknak nyilatkozva kedden délelőtt elmondta, hogy a négy parlamenti párt délután megkapja a féléves magyar részvételről szóló új határozati javaslat tervezetét.

Egyelőre nem tudni, kell-e szállítójárműveket is küldeni Irakba. A HM úgy tudja, Irakban több mint ezer teherautó gyűlt össze donorországoktól. Ezek használata milliárdos megtakarítást jelenthetne. Ha saját járművel kell ellátni a feladatot, a hadsereg a tavaly vásárolt, használt német teherautókat küldené. A háromszáz fős alakulat kisebbik részét tennék csak ki a fegyveresek. A honvédelmi tárca a már Irakban lévő teherautók használatáért lobbizik a szövetségeseknél, ez esetben 120 gépkocsivezetőt és 60 karbantartót küldenének. Az alakulatot mintegy harmincfős "törzs" vezetné. Biztosítási feladatok ellátására tehát száznál is kevesebb fegyverest küldenének - értesült az Index.

A miniszter reményei szerint jövő hétfőn a házszabálytól való eltéréssel a parlament már hozzá is járulhatna a magyar részvételhez. Kiemelte: szeretné, ha a részvételről szóló határozati javaslattal bizonyos mozgásteret is kaphatna a kormány, hogy saját hatáskörben határozhasson a szállító zászlóalj személyi összetételéről és eszközeiről. Jelenleg ugyanis még nem tudni, hogy a honvédség saját szállító járműveit viszi-e Irakba, vagy ott, a helyszínen más hadsereg járműveivel végezhetné majd tevékenységét.

A miniszter szerint ez utóbbi megoldás olcsóbb lenne, és nem tartja kizártnak, hogy más ország biztosítaná majd ezeket a járműveket. Közölte, hogy elsődleges terveik szerint mintegy 50 szállító járművet használna majd a zászlóalj. Hangsúlyozta, hogy a szállító járművek védelmét a honvédségnek kell megoldania, így páncélozott járműveket vinnének magukkal, a katonák pedig természetesen fegyverrel lennének felszerelve.

Az MTI kérdésére Juhász Ferenc elmondta: várhatóan Irakban, a Bagdadtól délre eső térségben, Magyarországnyi területen tevékenykedne majd a magyar zászlóalj lengyel fennhatóság alatt. A honvédelmi tárca vezetője elmondta azt is, hogy e misszióban olyan gépkocsivezető katonák vehetnek részt, akiknek van gyakorlata menetbiztosításban, konvojkíséretben.

A miniszter szerint a parlament döntése után 2 hónapot venne igénybe az alakulat felkészítése. Közölte, a hétfői varsói haderő-tervezési értekezletre már úgy szeretné küldeni kollégáit, hogy biztosak legyenek abban: a parlament hozzájárul a magyar szerepvállaláshoz. Szólt arról is, hogy a részvétel tervezett költségeiről, eszközigényeiről a szerdai négypárti egyeztetésen már részletes tájékoztatást tudnak adni.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.