Valér
4 °C
8 °C

Juhász: nincs több akadály az iraki misszió előtt

2003.05.25. 16:59
Bár az ellenzéki pártok nem jelentek meg a honvédelmi miniszter által vasárnapra összehívott négypárti egyeztetésen, Juhász Ferenc szerint az iraki háború utáni rendezésről szóló ENSZ BT határozattal elhárult az akadály az iraki magyar részvétel elől.
A szaktárca vezetője a kormánypárti képviselőkkel folytatott megbeszélés után elmondta, nem látja okát újabb négypárti tárgyalás kezdeményezésének, hiszen a BT-határozat csütörtöki megszületésével teljesültek az ellenzéki pártok korábbi feltételei.

Június 2-ig dönthetnek

Hangsúlyozta, a Biztonsági Tanács határozata egyértelmű felhatalmazást ad arra, hogy a nemzetközi erők - így magyar katonák is - részt vegyenek az iraki stabilizációban. A miniszter reméli, hogy a parlament legkésőbb június 2-án dönthet a magyar részvételről.

Juhász Ferenc közlése szerint a parlamentben hétfőn megvitatják az eredeti, 300 magyar békefenntartó katona kiküldéséről szóló határozati javaslattal kapcsolatos módosító indítványokat. Ezekben szerepel a Fidesz több korábbi javaslata is, például az, hogy stabilizációs erőként nevezi meg a magyar kontingenst.

A politikus szerint a "stabilizációs erők" megfogalmazás azért jó, mert széles értelmezésre ad lehetőséget: magában foglalhatja a műszaki, az orvosi, a szállítási, vagy az őrző-védő feladatok ellátását is.

A miniszter bízik a Fideszben

Juhász Ferenc úgy vélekedett, "a Fidesz van olyan komoly párt, hogy az ország érdekeit értékelni tudja, és nem akar szószegésbe keveredni", így a miniszter nem számol azzal, hogy ezután az ellenzéki párt elutasítaná a magyar részvételt.

Eörsi Mátyás (SZDSZ) hangsúlyozta: "megoldódtak az ellenzéki pártok kifogásai, ellenvetései" hiszen az ENSZ Biztonsági Tanácsa megadta a teljes körű felhatalmazást. Mint mondta: a kormánypártok bíznak az ellenzék komolyságában, így hamarosan döntés születhet a magyar részvételről.

Hárs Gábor az MSZP képviseletében azt emelte ki: az ENSZ határozata teljesen egyértelművé teszi a magyar részvétel lehetőségét.

A Magyar Demokrata Fórum pénteken, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség pedig szombaton jelezte, hogy nem vesz részt a tanácskozáson. Juhász Ferenc közlése szerint az MDF más programokon való részvétele miatt nem vett részt az egyeztetésen, míg a Fidesz azt jelezte, hogy a jövő héten tárgyalna a magyar részvételről, pontos és hiteles tájékoztatást kérve a nemzetközi felhatalmazásról.

Kétharmados többségre lesz szükség

A honvédelmi miniszter pénteken megküldte a pártoknak a BT- határozat szövegét és annak magyar fordítását is. Az újságíróknak is kiosztott, a határozat értelmezéséről szóló feljegyzés szerint a Biztonsági Tanács felhívja a tagállamokat és az érintett nemzetközi szervezeteket: segítsék az iraki népet intézményeinek megreformálásában és az ország újjáépítésében, valamint járuljanak hozzá az iraki stabilitás és biztonság feltételeinek megteremtéséhez.

A kormány eredeti javaslata szerint egy legfeljebb 300, váltásidőszakban 600 fős, a szükséges technikai eszközökkel, fegyverzettel, felszereléssel ellátott katonai kontingens utazna hat hónapra Irakba.

A részvételhez való hozzájáruláshoz a parlament kétharmados többsége szükséges.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft