Mária
-7 °C
3 °C

Politikai bűnüldözést ígér 2006-tól a Fidesz

2005.05.09. 15:44
Áder János napirend előtti felszólalásában a szocialista képviselőknek és a kormánynak címezve arra figyelmeztette a Kulcsár-ügy felelőseit, hogy 2006-ban hatalomra kerülésük esetén az első dolguk lesz a felelősségre vonásuk.

"Világbotrány" - jelentette ki Áder János, a Fidesz frakcióvezetője azzal kapcsolatban, hogy a múlt héten a nemzetbiztonsági bizottság ülésén a titkosszolgálat elismerte, megsemmisítették a tízmilliárdos sikkasztással vádolt Kulcsár Attila beszélgetésiről készült lehallgatási jegyzőkönyvek egy részét. Bővebben> > >

Áder ezután önkényesen válogatva, sorolni kezdte a "tényeket". "Tény, hogy Szász Károlyt, a pénzügyi felügyelet elnökét, aki a bűnügyet feltárta, nemzetközi tiltakozás ellenére elmozdították posztjáról, ahelyett hogy megjutalmazták volna".

Áder szerint tény az is, hogy Kulcsár - vallomása szerint - szocialista politikusoknak jelentős összegeket, "esetenként több 100 millió forintot adott". "Tény, hogy a lehallgatási jegyzőkönyvekben Kulcsár Attila említést tesz egy bizonyos Gyurcsányiról, és azóta sem tudjuk ki lehet az a titokzatos személy" - sorolta Áder. Az ellenzéki politikus azután mondta el beszédét, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök parlamenti beszéde után elhagyta az üléstermet.

Áder Tóth András nemzetbiztonsági államtitkár felé fordult, majd így folytatta beszédét: "Tény, hogy Tóth András hazudik". A Fidesz frakcióvezetője szerint a K&H-ügyben a kormánypárti politikusok bűnpártolást folytatnak. Áder ígérete szerint amennyiben a "polgári kormány" 2006-ban hatalomra kerül, első dolgunk lesz a bűnösök felelősségre vonása".

Tóth András államtitkár szerint K&H-ügyben mesterségesen kreált botrányról van szó. Tóth államtitkár szerint "ha már a tényeknél maradunk", Áder János kétszer találkozott Kulcsár Attilával, "ön tárgyalt vele politikai védelemről, ön akart megegyezni vele, hogy ez nem sikerült, nem önön múlt."

Tóth szerint a fideszes Demeter Ervin hibája, hogy a brókerbizottság eredménytelenül működött, és utalt rá, hogy az Orbán-kormány idején egyetlen vizsgálóbizottság sem alakulhtatott meg.

Tóth András elmondta, a nemzetbiztonsági hivatal 515 beszélgetésről készült jegyzőkönyvet adott át a nyomozóhatóságoknak és 27 esetben az ügyészségnek. "Amikor a Fidesz botrányt emleget, hazug állítást tesz, ez elfogadhatatlan, nonszensz" - fakadt ki beszéde végén az államtitkár, akit Szili Katalin házelnök szólított fel hozzászólása befejezésére.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!