Gyöngyi
2 °C
13 °C

Terrorveszélytől tartanak a magyar muzulmánok

2004.04.14. 10:17
Követői lehetnek a terrortámadásra készülő palesztin fogorvosnak, ezért nem múlt el a fenyegetettség - véli a Magyar Iszlám Közösség elnöke. Bolek Zoltán az Indexnek elmondta, nincs információja konkrét terrorista szervezkedésről, ő az imám szélsőséges nézeteket valló, vallási híveire célzott. A rendőrség szerint nem változott Magyarország nemzetközi fenyegetettsége.
Nem változott Magyarország besorolása a nemzetközi terrorizmus fenyegetettségi listáján a terrorcselekményre készülő palesztin fogorvos őrizetbe vétele után - jelentette ki Zsombok György rendőralezredes az MTV szerda reggeli műsorában. A még a "kísérleti szakaszban" megakadályozott merénylet "nem külföldi megrendelésre készült", így Magyarország továbbra sem számít veszélyeztetett országnak - tette hozzá.

A fogorvos ellen több, más ügyekben letartóztatott arab férfi vallomása is "konkrét, bizonyíték értékű". Zsombok nem kívánta megnevezni, melyik zsidó múzeum ellen terveztek támadást.

Bár a rendőrség korábban tagadta, Zsombok most mégis logikusnak tartotta az összefüggést az izraeli államfő látogatása és a merényletkísérlet között. "Én azt nem is rejtettem véka alá, hogy van ilyen összefüggés" - nyilatkozta az MTV-nek.

A merényletkísérletet elítélte a Magyar Iszlám Közösség is. Bolek Zoltán, a közösség vezetője szerint a terrorveszély nem múlt el a Bartók Béla úti mecset imámjának letartóztatásával, mivel az imámnak "még vannak követői Magyarországon". "A terrorveszély nem múlik el addig, míg a háttérbázisukat nem számolják fel" - áll a szervezet az Indexhez eljuttatott közleményében.

Nem terror, radikális iszlám

Bolek Zoltán később az Indexnek elmondta, ő konkrétan nem tud terrorista tevékenységről, de tény, hogy az iszlám radikális szárnya Magyarországon a tegnap letartóztatott imám közösségében, az Iszlám Egyházban összpontosul. Mikor közleményében arról nyilatkozott, hogy a letartóztatott imámnak "még vannak követői Magyarországon", a hozzá köthető radikális vallási csoportra célzott. A szélsőséges iszlám ideológiai táptalaja az iszlám terrorizmusnak, tette hozzá. Bolek szerint pár száz szélsőséges muszlim él Magyarországon, ez a szám a teljes iszlám közösségnek csupán 1-2 százalékát jelenti. Mint mondta, nem véletlen, hogy a brókerbotrány kapcsán letartóztatott szír pénzmosó csoport is az Iszlám Egyházhoz kötődő muszlimok közül került ki.

A magyarországi radikális iszlám csoport nemzetközi relációiról Bolek annyit mondott, ő nem nyomozó, így csak gondolja, hogy nemzetközi terrorszervezetekkel ápolják a kapcsolatot, de azt biztosan tudja, hogy egyes közel-keleti vallási csoportok támogatását élvezik.

Bolek elmondta, az által vezetett Magyar Iszlám Közösség és a radikális Iszlám Egyház között éles ellentét feszül.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!