Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Terrortámadást terveztek Budapesten

2004.04.13. 17:00
A rendőrség három arab származású férfit állított elő, a csoport tagjai Móse Kacav izraeli elnök látogatásának valamelyik helyszínén kívántak robbantani, állította a HavariaPress kedd délelőtt. A Köztársasági Őrezred az izraeli elnök személyi biztonságáért is felelős osztálya semmiféle információt nem kapott terrorfenyegetésről. Salgó László országos rendőr-főkapitány délután kijelentette, az izraeli államelnök látogatása és a rendőri akció között nincs összefüggés. Nem az izraeli államelnök volt a célpont, hanem "egy budapesti zsidó múzeum".
Terrorcselekményre való felkészülés megalapozott gyanúja miatt folytat jelenleg is eljárást a rendőrség, kommentálta az Indexnek az ORFK kommunikációs igazgatóhelyettese, Németh Lajos alezredes a HavariaPress hírét, amely szerint merénylet készült a hazánkban tartózkodó izraeli elnök ellen.

"Házkutatások, kihallgatások, előállítások vannak folyamatban" - mondta később Németh Lajos az MTI-nek, és nem cáfolta, hogy az intézkedések összefüggnek az izraeli államfő kedden kezdődött budapesti látogatásával.

Nem tett vallomást keddi kihallgatásán az a palesztin származású magyar állampolgár, akit terrorfenyegetés előkészítése miatt vett őrizetbe a rendőrség, közölte kedden este Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs igazgatója.

Nem Kacav volt a célpont

Salgó László országos rendőr-főkapitány délutáni sajtótájékoztatóján kijelentette, az izraeli államelnök látogatása és a hajnali rendőri akció között nincs összefüggés. Nem az izraeli államelnök volt a célpont, hanem "egy budapesti zsidó múzeum". Konkrét terv, időpont és célpont nem volt, csak általánosan egy zsidó múzeum felrobbantását tervezték.

A fő gyanúsítottat - egy 42 éves, Budapesten élő, palesztin származású, fogorvosként dolgozó magyar állampolgárt, aki egyben a Bartók Béla úti mecset imámja is - kihallgatták. A palesztin származású férfit kommandósok segítségével állították elő Váci utcai rendelőjéből. Ellene "terrorcselekmény előkészítése bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt" folyik, őrizetbe vétele, mellett a rendőri eljárás. Amennyiben a gyanú bebizonyosodik, 5-10 év letöltendő börtönbüntetésre számíthat.

Petőfi Attila alezredes, a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság munkatársa elmondta, hogy márciusban kapták a Nemzetbiztonsági Hivataltól az információt, hogy 2003 novembere óta szervezkedik a palesztin fogorvos. A gyanú szerint a férfi telefon egyeztetett egy palesztin és egy szír barátjával, megkérve őket, segítsenek "egy budapesti zsidó múzeum elleni" robbantásos merényletben. Palesztin társát arra kérte, hogy szerezzen robbanóanyagot, szír barátját pedig a robbantás kivitelezésével bízta meg. Mint a sajtótájékoztatón kiderült, a két férfi lopás és autófeltörés miatt már előzetes letartóztatásban van egy ideje.

Kedd hajnalban, Budapesten öt helyen tartott az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága az ORFK Terrorelhárító Szolgálatával együttműködve házkutatást, és a felbujtóként őrizetbe vett imámon kívül további két embert állítottak elő és hallgattak ki tanúként. A két, szintén szír származású férfi szerepe egyelőre nem tisztázott, feltehetőleg ők szállították volna le a szükséges robbanóanyagot. Lőfegyvert, lőszert vagy robbanóanyagot nem találtak a házkutatások alkalmával a rendőrök. Közvetlen bizonyítékként egyelőre csak néhány írásos feljegyzés áll a hatóságok rendelkezésére. Az ügyben jelenleg is folynak a kihallgatások, és a bizonyítékok értékelése is zajlik, elképzelhető, hogy ezek alapján a robbantással megbízott szír férfi gyanúsított lehet.

A kérdésre, hogy miért Kacav látogatásának kezdetére időzítette a rendőrség az akciót, Petőfi Attila elmondta, hogy nem várhattak tovább, míg a tervből esetleg merénylet lesz. Arról, hogy a rendőri eljárás alá vont személyek kapcsolatban álltak-e az Al-Kaida szélsőséges iszlám terrorszervezettel, nincs információja a hatóságoknak, de vizsgálják a lehetőségét.

Arra sincs konkrét adat, hogy milyen módon - távirányítással vagy esetleg öngyilkos merényletként - tervezték végrehajtani a robbantást, mondta el az Index kérdésére Petőfi Attila alezredes.

Móse Kacav
A Holocaust-múzeum ellen tervezett bombamerényletről számol be a Reuters magyar rendőrségi forrásokra hivatkozva, hozzátéve, hogy a merénylet célja feltehetően a múzeumba látogató politikus megölése lett volna. A Haaretz.com információi szerint az izraeli elnök a tervek szerint folytatja magyarországi programját, és változatlanul bízik a magyar és az izraeli biztonsági szolgálatokban.

Rendkívüli biztonsági intézkedések

Rendkívüli biztonsági intézkedésekkel védik a kedd óta Budapesten tárgyaló Móse Kacav izraeli államfőt, közölte a rendőrség az MTI érdeklődésére. "Móse Kacav izraeli államfő kiemelt szintű védelemben részesül" - mondta Németh Lajos, az ORFK kommunikációs igazgató-helyettese, de a részletekről nem kívánt nyilatkozni. A delegáció útját a levegőben rendőrségi helikopter kíséri.

Az izraeli elnököt is tájékoztatták a rendőrség intézkedéseiről a feltételezett terrorakció ügyében. "Bízom a magyar biztonsági erőkben, és ugyanakkor bízom az izraeli biztonsági erőkben is" - jelentette ki a magyarországi látogatáson tartózkodó izraeli elnök újságíróknak, miután találkozott Mádl Ferenc államfővel. "Viccesen azt mondtam a magyar elnöknek, hogy jobb, ha ma három lépés távolságot tart tőlem" - tette hozzá.

A magyar köztársasági elnök kijelentette: egyelőre nem tudni, komoly-e a fenyegetés. "Biztosak vagyunk abban, hogy az elnök úr biztonságban van Magyarországon" - mondta Mádl Ferenc.

A Köztársasági Őrezrednek nincsenek információi arról, hogy az elnök ellen terrorcselekmény készült volna, mondta Répa Imre alezredes az Indexnek. Az őrezred folyamatosan kapcsolatban áll a külföldi és a magyar titkosszolgálatokkal, mondta, de mivel nincsenek konkrét információk, nem is változtatnak Kacav védelmén. Azért nincs szükség a védelem további megerősítésére, mert tisztában vannak az elnök "veszélyeztetettségével".

'Nincs rejtegetnivalónk'

A távirati iroda értesülése szerint a palesztin fogorvos tavaly nyáron nyilatkozatot adott a hvg.hu-nak. Az interjút adó férfi akkor közölte: elítéli az "iszlámra csak bajt hozó" terroristákat, ugyanakkor szerinte Oszama bin Laden és az al-Kaida céljai (a közel-keleti "amerikai-zsidó befolyás" csökkentése) "alapvetően jók, csak az eszközök elfogadhatatlanok".

"Az iszlám szerint, ha olyan dolgot akarunk megváltoztatni, ami nem áll hatalmunkban, akkor az a dolog csak rosszabb lesz az által, hogy megpróbáljuk megváltoztatni" - foglalta össze a Magyarországon élő palesztin fogorvos vallási megközelítésben, hogy miért vannak rossz úton a szélsőségesek.

"Nincs rejtegetnivalónk, a hatóságokkal szemben éppúgy nyitottak vagyunk, mint az irántunk érdeklődő emberekkel" - mondta másfél éve az arab orvos.

Az Iszlám Egyház képviselője azt is közölte, hogy a közösségük önfenntartó, "a nyugat-európai nagy mecsetekkel ellentétben minket nem támogatnak iszlám országok, mert ahhoz túl kicsi az itt élő, 10-20 ezer fős moszlim kolónia".