Árpád
-2 °C
9 °C

Valami történt a Fidesz és a munkáspártiak között

2006.03.14. 17:34
Több megyében is segítette az MSZP baloldali riválisait a Fidesz, állítja a Magyarországi Munkáspárt 2006 nevű szervezet, amelynek képviselőjelöltjeit állítólag személyesen kereste meg a legnagyobb ellenzéki párt néhány jelöltje. A bemártott fideszesek szerint viszont a munkáspártosok provokálták őket.

Több fideszes képviselőjelölt ajánlott fel segítséget a Magyarországi Munkáspárt 2006-nak az ajánlószelvények gyűjtésében - jelentette be Vajnai Attila, a párt egyik alelnöke sajtótájékoztatón. A Thürmer-féle Munkáspártból kivált szervezet alelnöke három konkrét esetről számolt be: Tóth András, Vinnai Győző és Hajzer László Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei fideszes képviselőjelöltek ajánlottak fel segítséget a listaállításban.

Személyesen segítettek volna

Vajnai verziója szerint Tóth András, aki január 31-én, telefonos megkeresés után találkozott a MM2006 egyik képviselőjével, a mintegy negyedórás beszélgetés során állítólag kijelentette: "a Fidesz érdeke, hogy segítsen a listaállításban, hogy gyengítse az MSZP-t". Vinnai Győző február 1-jén ugyancsak egy találkozón ajánlotta fel a segítséget, és azt kérte, hogy a választás második fordulójában segítse egymást a két párt. Hajzer László ugyancsak személyes találkozón fejtette ki február 3-án, hogy segítenének a gyűjtésben.

"Ostoba és nyilvánvaló provokációnak tartjuk a Munkáspárt vádjait" - írja közleményében a három hírbe hozott fideszes jelölt. Szerintük a Munkáspárttól megkeresték a Fideszt, "de mi nemet mondtunk arra a kérésre, hogy adjunk ajánlószelvényt a jelöltjeiknek". Állításuk szerint egyetlenegy ajánlószelvényt sem adtak át a Munkáspárt képviselőinek, jóllehet ezt Vajnaiék nem is állították. A munkáspárti állítások miatt a Fidesz jogi elégtétel akar venni.

Vajnai állítása szerint felvételekkel tudják bizonyítani a fideszesek ajánlatát, de az Index kérésére elzárkózott a felvételek nyilvánosságra hozatala elől, mert mint mondta, előbb hallani akarják a Fidesz álláspontját. "Azt szeretnénk, ha Fidesz önként mondaná el, hogy mi is motiválta az ajánlattételre" - mondta. Vajnait próbáltuk reagáltatni a Fidesz közleményére, de telefonját kikapcsolta.

Nem csak Szabolcsban

A munkáspárti politikus szerint nem csak Szabolcsban, hanem Somogyban is vannak bizonyítékaik hasonló megkeresésről. Sőt, Vajnai az Indexnek célzott arra, hogy nem csak őket, de más baloldali pártokat is megkeresett a Fidesz az MSZP gyengítésére.

Két hete derült ki, hogy a kalocsai MDF-es jelöltet megfenyegette a Fidesz képviselőjelöltje, akit pártja visszaléptetett.

Korábban beszámoltunk arról, hogy a Fidesz információink szerint sok választókerületben kisegíti a Munkáspárt jelöltjeit, akiknek egyedül valószínűleg nem sikerülne összegyűjteni az induláshoz szükséges 750 támogatást. Az MSZP viszont, amely tényként kezeli a Fidesz-Munkáspárt együttműködést, az MDF, a Centrum, és ahol kell, az SZDSZ hiányos kopogtatópakkját is kiegészíti.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.