Klaudia
-4 °C
2 °C

MSZP-s adatbázist leplezett le a Fidesz

2006.03.09. 13:16
Választási csalásra készül az MSZP, jelentette be a Fidesz kommunikációs igazgatója. Deutsch-Für Tamás egy párttársának az MSZP szolnoki központjában tett látogatásáról készült felvétellel bizonyította, a számítógép monitorján lévő személyek legszemélyesebb adatai olvashatók.

Az Indexnek nyilatkozó szolnoki szocialisták szerint minden megyében rendelkezésükre áll egy szavazói adatbázis, amely a párt támogatóinak adatait tartalmazza. "De csak azoknak az adatait, akik ehhez hozzájárultak", mondta el Jauernik István, Szolnok megyei szocialista vezető, akinek a megyéjében zajló "választási csalásra" Deutsch-Für Tamás fideszes politikus csütörtökön hívta fel a figyelmet.

Baráti látogatás

A Fidesz állítása szerint képviselőjelöltjük néhány napja a szolnoki MSZP-központban járt (korábban azt az információt kaptuk, hogy egy meghívásnak tett eleget, a legújabb verzió szerint viszont helyreigazítási-kérelmet nyújtott át). A kampányeseményt az egyik helyi televízió stábja is megörökítette. A felvételeket később alaposabban szemügyre véve a fideszeseknek feltűnt az íróasztalon lévő számítógép bekapcsolt monitorján vibráló excel program.

fideszfrakcio.hu

A bekapcsolt monitoron nevek, lakcímek, személyi számok sorakoznak. "Ma Magyarországon lényegét tekintve egyetlen olyan közkézen forgó okirat van nagy tömegben, ahol a választópolgároknak a személyi számukat fel kell tüntetniük, az ajánlószelvény" - mondta Deutsch-Für. A Fidesz ezek alapján állítja, az MSZP illegális, tilos nyilvántartást készít azokról, akik 2006-ban ajánlószelvényükkel támogatták az MSZP jelöltjeit.

R.-ékhez bekopogott a kampány

Deutsch-Für Tamás szerint az adatbázis létrehozása "feltehetőleg későbbi választási csalás előkészítése érdekében" történt. A monitoron olvasható nevek közül felhívtuk a szajoli R. Pál-t és feleségét, hogy ellenőrizzük, valóban szoros kapcsolatuk van-e a párttal. Az asszony meglepve értesült arról, hogy az országos politika foglalkozik adataival, és határozottan cáfolta, hogy bármilyen kapcsolatban állna az MSZP-vel. "Édesem, semmilyen akcióban sem vettünk részt", mondta az asszony. Ugyanakkor R.-ék azt is cáfolták, hogy az MSZP-től valaha keresték volna őket. Arra viszont élénken emlékeznek, hogy nemrég egy Orbán Viktor fényképével ellátott aláírt levelet kaptak.

Deutsch-Für szerint nem lenne példa nélküli az ajánlószelvények megsemmisítése helyett további felhasználásuk. Emlékeztetett arra, hogy néhány hete egy miskolci szeméttelepen az 1998-as önkormányzati választásra kitöltött ajánlószelvények fénymásolatait találták meg. Ezek az iratok szocialista képviselők nevére voltak kitöltve.

Ez nagyban úgy megy

A pártok több ciklus óta élnek azzal az illegális lehetőséggel, hogy az összegyűlt és kitöltött szelvények alapján címlistát állítanak össze a lehetséges támogatókról. Információink szerint a listákat leggyakrabban az irodavezetők, vagy az országos központ állítja össze. A képviselőjelöltek csak azután adják le az összegyűlt cédulákat, ha a pártban elvégezték az adatrögzítést.

A törvénytelen módon összeállított névsor hasznos eszköz a politikai szervezetek kezében: lényegében összeáll választókerületenként az a támogatói vagy szimpatizánsi kör, amelyet egy-egy biztos szavazat érdekében érdemes a választás napjáig hátralevő időben a párt kiadványaival, látogatásokkal koncentráltan "bombázni", nem utolsó sorban pedig a választás napján a mozgósításkor vehetik hasznát.