Valér
2 °C
8 °C

Négy székely megy a XI. kerületben...

2006.03.09. 10:50
Bőhm András szabad demokrata politikus, akit a bíróság elmarasztalt, mert Erdélyből érkezett román állampolgárok segítették kampányát, most azzal vádolja ellenfelét, hogy az is székely aktivistákat foglalkoztatott. A fideszes Kupper András szerint Bőhm hazudik.

A Fidesznek is gyűjtöttek ajánlószelvényeket erdélyi fiatalok Budapesten, állította Bőhm András az SZDSZ XI. kerületi képviselőjelöltje az MTV reggeli műsorában. Szabad demokrata források azt állítják, hogy az SZDSZ erdélyi aktivistái ajánlószelvény-gyűjtés közben, az utcán összefutottak Kupper András, a Fidesz XI. kerületi jelöltjének segítőivel, akikben saját erdélyi iskolatársaikat ismerték fel. Ezt később másnak is elmesélték, így lett ügy Bőhm aktivistáiból.

Semmi különös

Bőhm András most azt mondja, úgy tudják, hogy "Budapest nagy részében gyűjtöttek erdélyi fiatalok a Fidesznek" A szabad demokrata politikus hozzátette: "mi ebben nem találunk semmi rendkívülit". Kupper András viszont igenis rendkívülinek tartja a külföldiek alkalmazását, és Bőhm aktivistái miatt a héten visszalépésre szólította fel szabad demokrata ellenfelét.

Három napja a Fővárosi Bíróság - helyt adva a Fővárosi Választási Bizottság határozatának - külföldiek a kampányba való bevonása miatt elmarasztalta Bőhméket. A bíró szerint a választási kampányban külföldi munkaerőt nem lehet alkalmazni. Bőhm, aki vitatja az ítéletet, mert szerinte a választási törvényben ilyesmiről nincs szó, közleményében úgy fogalmazott, hogy " bíróság itt nem alkalmazta a törvényt, ami a dolga, hanem törvényt alkotott".

Rytkó Emília, az országos választási iroda vezetője az Index kérdésére közölte: a választási törvényben nem szerepel a külföldiek alkalmazásának tilalma. A bíróság a nemzetközi jogra és az Alkotmányra hivatkozva hozta meg döntését.

Nem érti a bíróság döntését

A bíróság indoklásában az olvasható, hogy "külföldi állampolgárok részvétele a választás érdemi részében, az azzal szervesen összefüggő folyamatokban" kizárt. Bőhm szerint a bíróság döntése már csak azért is érthetetlen, mert közismert, hogy a pártok mellett külföldi kampánytanácsadó cégek dolgoznak Magyarországon.

Kupper András megkeresésünkre közölte, Bőhm hazudik. "A bíróságon Bőhm azt vallotta, hogy egyik székellyel sem találkozott, akkor kérdem, kitől hallotta ezt a történetet," - kérdezte. Amennyiben állítás formájában tette kijelentését, úgy rágalmazásért beperelem, mondta.