Árpád
-2 °C
9 °C

Hivatalból indulhat eljárás a zászlóégetés miatt

2004.01.12. 11:31
A Tilos Rádió elleni tüntetésen történt zászlóégetés "magyar belügy", az izraeli nagykövetség nem fontolgat további lépéseket. A rendőrség az ügyészséggel konzultál az esetről, és csak a közös állásfoglalás kialakítása után indulhat eljárás. A Fiatal Baloldal ügyészségi vizsgálatot kezdeményezett.
Vasárnap többen egy izraeli zászló elégetésével is tiltakoztak a Tilos Rádió működése ellen a kilencedik kerületi Kinizsi utcában.

Izrael budapesti nagykövetsége vasárnap este közleményben tiltakozott az atrocitás miatt, a közleményt tájékoztatásul elküldték a magyar külügyminisztérium illetékes területi főosztályának is. Orbán Györgyi az Index érdeklődésére elmondta, nem tud arról, hogy a követség bármilyen további lépést tervezne az ügyben. "Ez magyar belügy, ezt a magyaroknak kell egymás között elintézni" - tette hozzá a követség sajtótitkára.

Következmények

A külügyminisztérium szóvivői irodájának munkatársa kérdésünkre annyit mondott, hogy az izraeli nagykövetség nem hivatalos jegyzékben tiltakozott, "csak" közleményben, így jogi értelemben nem valószínű, hogy bármilyen következménye lenne a zászlóégetésnek. A külügyminisztérium ma délután közreadott közleményében sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy egy kis létszámú tüntető csoport izraeli zászlót égetett Budapesten, és mélységesen elítéli a bármely állammal szemben tanúsított hasonló, megengedhetetlen magatartást.

A hatóságok konzultálnak

Kormos Endre alezredes, a Budapesti Rendőr-főkapitányság illetékese arról tájékoztatta az Indexet, hogy sem feljelentés, sem bejelentés nem érkezett még eddig a zászlóégetés miatt. A rendőrség csak a sajtóból értesült az esetről, arról az ügyészséggel konzultálnak, és amennyiben úgy találják, hogy bűncselekmény történt, hivatalból eljárást indítanak. Az eset megítélését nehezíti, hogy a magyar jogszabályokban nincs külföldi nemzeti jelkép megsértésére vonatkozó passzus, tette hozzá az alezredes. A BRFK sajtóügyeletese az Index azon felvetésére: indul-e bármilyen vizsgálat a Tilos-tüntetést biztosító rendőri vezetők ellen, úgy reagált: egyelőre nincsen ügy, így a biztosításban résztvevők eseteleges felelősségét sem aktuális vizsgálni.

A Fibisz szerint bűncselekmény történt

'A Fiatal Baloldal - Ifjú Szocialisták (Fibisz) kezdeményezi a Legfőbb Ügyészségnél, hogy vizsgálják ki, történt-e bűncselekmény a Tilos Rádió épülete előtti vasárnapi demonstráción, és ha igen, állapítsák meg, milyen felelősség terheli ezért a szervezőket" - közölte Zuschlag János hétfő koradélutáni sajtótájékoztatóján. A Fibisz elnökhelyettese, MSZP-s parlamenti képviselő elmondta: véleménye szerint a közösség elleni izgatás, illetve a nemzeti és etnikai kisebbség elleni provokáció jöhet szóba.

Csak provokáció?

Tekintse meg képeinket!
Szóbeszédként értesült az egyik rendezőtől az izraeli zászló elégetéséről, ő maga nem látta, mondta el az MTI-nek hétfőn Pesti Imre, a Tilos Rádió előtt tartott vasárnapi tüntetés egyik szervezője. "Én nem láttam zászlóégetést, csak más rendezőtől hallottam erről" - mondta a Rákosmenti Polgári Körök elnöke. Hozzátette, hogy "egy rendkívül szűk kör" provokatív lépéséről volt szó. Pesti Imre azt is hangsúlyozta, hogy ez a rendezvény után történt, aminek "semmi köze nem volt" a demonstrációhoz, és "a szervezők nevében elhatárolódik a Tilos Rádió elleni demonstráció után összeverődött provokátorokból álló csoporttól és azok megnyilatkozásaitól".

A Fidesz Magyar Polgári Szövetség Kulturális Tagozata is közleményben ítélte el a zászlóégetést, kérve a hatóságokat, hogy indítsanak eljárást a provokátorok ellen. Hasonóképp nyilatkozatban határolódott el a zászlóégetéstől a Sokszínű Magyarország Polgári Egyesület, Izraellel szembeni barátságtalan gesztusként, hangulatkeltő és kirekesztő cselekedetként értékelve azt.

Kuncze Gábor hétfőn az MTI-nek nyilatkozva üdvözölte, hogy a Tilos Rádió elleni tüntetés szervezői és több párt is elhatárolódott a rendezvény után történt, "rendkívül nem kívánatos" zászlóégetéstől. Kuncze a Fidesz által kiadott elítélő közleményről elmondta, ez azt jelzi, hogy a nagyobbik ellenzéki párt vezetői elgondolkodtak azon, miért csak jobboldali rendezvényeken szoktak ilyen jellegű események előfordulni.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége hétfőn közleményben megengedhetetlennek minősítette a Tilos Rádió épülete előtt az előző napi tüntetésen történt zászlóégetést, valamint az e rádióban december 24-én elhangzott keresztényellenes kijelentést. A Mazsihisz aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy "a vészkorszak óta példátlan módon hazánkban zászlókat égettek egy tüntetésen", megjegyezve, hogy a tüntetésre a résztvevőket a közszolgálati Magyar Rádió egyik műsorában toborozták.

Eltérő jogászi vélemények

Bárándy György ügyvéd szerint a vasárnapi zászlóégetés - sajnos - nem bűncselekmény. A neves jogász az Index azon felvetésére, hogy a garázdaság tényállását nem merítették-e ki a történtek úgy reagált: a garázdaság akkor valósul meg, ha valaki olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen. Bárándy szerint márpedig a zászlóégetés - ismerve a bírói gyakorlatot - nem tekinthető erőszakos cselekménynek.

A zászlóégetés alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen, így az égető mindenképpen elköveti a garázdaság vétségét, ezt pedig a törvény három évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni - mondta el az MTI érdeklődésére hétfőn Tóth Mihály, több évtizedes ügyészi gyakorlattal rendelkező büntetőjogász, egyetemi tanár.

A büntetőjogász hozzátette: a Btk-ban létezik a nemzeti jelkép megsértésének tényállása, ez azonban csak akkor alkalmazható, ha kifejezetten a Magyar Köztársaság himnuszára, zászlajára vagy címerére vonatkozóan használ valaki lealacsonyító kifejezést. "Ennek ellenére azt gondolom, hogy maga a zászlóégetés nem elszigetelt dolog lehetett, hanem nyilvánvalóan egy folyamatnak, egy cselekménysorozatnak a része, tehát a történtek a közösség elleni izgatás keretében elbírálható cselekménynek tűnnek" - mondta.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!