Atrocitásokba torkollott a Tilos Rádió elleni tüntetés

2004.01.12. 06:53
A polgári körök felhívására több ezer ember vonult vasárnap délután a Tilos Rádió stúdiója elé. A szervezők és a demonstrálók azt követelték, hogy az ORTT azonnali hatállyal semmisítse meg az adó műsorszolgáltatási szerződését. A szónoklatok után a tömeg elvonult, de mintegy 500 ember öt óra után is maradt és indulatosan jelszavakat skandált, folyamatosan fenyegette a rádió munkatársait. Egy kisebb csoport a kordonozott bejárat előtt elégetett egy izraeli zászlót, és összetörte az MTI fotóriporterének fényképezőgépét. Lovas István meghirdette a nulla tolerancia elvét.
Vasárnap 15 órára tüntetést szervezett a Tilos Rádió épülete elé a Jobbik és a Rákosmente polgári kör, hogy így tiltakozzanak a rádió karácsonyi adása ellen, amelyben a keresztények kiírtásáról beszélt az egyik műsorvezető. A rendezvényen felszólalt Lovas István, Döbrentei Kornél és Melocco Miklós is.

"Hozzák ki őket!"

Tekintse meg képeinket!
Az Index tudósítójának tájékoztatása szerint már délután fél háromkor több száz ember gyülekezett a Tilos Rádiónak otthont adó Kultiplex épülete előtt. Három órára a tömeg ötezer fősre duzzadt. A transzparensek tanúsága szerint többen vidékről érkeztek az eseményre. A tüntetők egy színpad előtt gyülekeztek, és három óráig hazafias rockdalok szóltak a hangszórókból.

A jórészt idősebb emberekből álló tömegben többen transzparensekkel vonultak fel, nemzeti színű-, illetve Árpád-sávos zászlót lengettek, és sokan ruhájukra sárga színű szövetkeresztet tűztek.

A nagykövetség tiltakozik
Izrael Állam magyarországi nagykövetsége tiltakozik amiatt, hogy a Tilos Rádió épülete előtt rendezett vasárnapi tüntetésen elégették az ország szimbólumát, az izraeli zászlót - olvasható a külképviselet MTI-hez eljuttatott közleményében. A nagykövetség mélységes felháborodással értesült arról, hogy a Tilos Rádióban karácsony este elhangzottakat, amelyet a külképviselet is elítél, a tüntetésen párhuzamba állították Izrael Állammal - áll a dokumentumban.

Negyed négykor Melocco Miklós után Lovas István jobboldali publicista kezdte meg beszédét. Lovas többek közt elmondta: "Sok ország van a világon, ahol a többség elnyomja a kisebbséget, de csak egy, ahol a kisebbség nyomja el a többséget, és ez Magyarország." A szónok emellett kijelentette: "Ha nem akarjuk, hogy gyerekeink nácinak titulálva rezervátumokban éljenek, akkor ugyanúgy, mint New York rendőreinek, nekünk is meg kell hirdetni a nulla tolerancia elvét minden magyar- és kereszténygyűlölő kisebbséggel szemben."

Lovas beszédét hangos tetszésnyilvánítások szakították félbe, a tömeg többek közt "Elég volt!" és "Tiltsák be!" skandálással, illetve füttykoncerttel fejezte ki véleményét. Emellett, amikor a Kultiplex ajtajában feltűnt egy-egy arc, a tömeg rendre hangos fújolásba kezdett, többen "Gyertek ki!" vagy "Hozzátok ki őket!" jelszavakat kiabáltak.

Mégsem mennek haza

A tömeg négy körül lassan haza indult, de az Árpád-sávos zászlót lengető idősebb tüntetőkből álló keménymag nem volt hajlandó távozni, többen hógolyókkal dobálják a Tilos épületét, és azt kiabálták, hogy "Hazaárulók, gyertek ki!" és "Vesszen Medgyessy!". Mindeközben a tömegben megjelent a rádió kuratóriumának egyik tagja. Körbehordozta transzparensét, amelyen az alábbi szöveg volt olvasható: "Nem az igazság: csak a hús irgalmatlan tömege", ám a tüntetők vélhetően nem értelmezték a szöveget.

A szónoklatok után a demonstráció szervezői hangosbemondón felszólították a tömeget, hogy méltósággal távozzon, akik azonban nem tettek eleget a kérésnek, később pedig hangos szóváltásba keveredtek a szervezőkkel is. Egy kisebb csoport izraeli zászlót égetett, miközben a tömeg hangosan skandálta, hogy "Gyertek ki!" valamint, "Ria-ria Hungária!". Háromnegyed ötre a tüntetők száma tudósítónk becslése szerint ezer főre apadt.

Öt óra előtt pár perccel is még hógolyókkal dobálta a tömeg a Kuliplex ablakait, egy indulatos férfi összetörte az MTI fotóriporterének fényképezőgépét, a Magyar Narancs fotóriporterét rángatták, majd egy csoport megpróbálta elküldeni a sajtó képviselőit.

Az Index kérdésére a demonstráció egyik főszervezője elmondta, hogy az utolsó beszéd elhangzása után már nem tudták kontrollálni a tüntetést. A demonstráció polgári körös szervezője emellett megjegyezte, hogy sajnálják, amiért ilyen szélsőséges elemek hallatják a hangjuk a rendezvényen.

Öt óra után már csak egy kisebb, két-háromszáz fős csoport maradt a Tilos Rádió épülete előtt, ők továbbra is jelszavakat skandáltak, illetve a Kultiplex elé felállított kordon rácsait rázták.

A rendezvényt a rendőrség biztosította, azonban rohamrendőrt nem lehetett látni, a pár tucat járőr két-három fős csoportokban várakozott a tömeg szélén. Az épületet egy magán biztonsági szolgálat emberei védték, a bejáratot kordonnal zárták el. Négy óra után több rendőr érkezett a kordonhoz, hogy megerősítse az épület védelmét, fél öt után már több tucat egyenruhás védte a bejáratot.

Hét órára az utolsó tüntetők is elhagyták a helyszínt. "A provokálókból álló szűk csoport rendezvény utáni minden jellegű megnyilatkozása élesen szemben áll a polgári körök szellemével, ezért a leghatározottabban elhatárolódunk a történtektől és elítéljük azt" - nyilatkozta Pesti Imre az MTI-nek vasárnap kora este. A Rákosmenti Polgári Körök Egyesülésének elnöke hangsúlyozta, hogy nem keresztényi bármely nemzet zászlajának meggyalázása, és ugyanolyan mértékben visszautasítandó, mint a keresztények kiirtására szóló felhívás.

'Maradjanak otthon a Tilos szimpatizánsai'

A tüntetésről még pénteken Csabai Gábor, a Tilos Rádió ügyvivője az Indexnek elmondta, nem örülnének neki, ha a rádió szimpatizánsai is megjelennének az eseményen. "A Jobbik és a polgári körösök tüntetése a véleménynyilvánítás formája, és mi szeretnénk bármi félreértést elkerülni."

Klikk a képre!
Arra a kérdésre, hogy azért tanácsolják-e "híveiknek", hogy maradjanak otthon, mert tartanak az összetűzésektől, Csabai úgy válaszolt, jobb megelőzni a félreértéseket, majd hozzátette, "a tüntetés céljával szükségképpen nem érthetünk egyet, de a barikádra megyünk azért, hogy ők ezt bármikor megtehessék".

Már tüntettek

Nem először tűntetnek az ügyben jobboldali mozgalmak. Január 6-án a Honfoglalás 2000 szervezett demonstrációt az Országos Rádió és Televízió Testület előtt.

Szilvássy György, a szervezet elnök akkor óriási tüntetésekkel fenyegetett, abban az esetben, ha az Országos Televízió és Rádió Testület nem a társadalom, a "kilenc és fél millió ember elvárásának megfelelően dönt" a Tilos rádió ügyében.

Mint ismert, a Tilos Rádió szentestei műsorát követően több civil szervezet - így a Jobbik és a polgári körök is - az ORTT-hez fordult, hogy a "kiirtanám az összes keresztényt" mondat miatt tiltsák be a közösségi rádiót. Az ügyben az Országos Rádió és Televízió Testület eddig még nem hozott döntést.