Nem döntött a Tilosról az ORTT

2004.01.08. 00:41
Egyelőre csak megindította az eljárást, de döntést még nem hozott a Tilos Rádió ügyében az ORTT. A testület várhatóan csütörtökön foglalkozik ismét a közösségi rádióban decemberben elhangzott, nagy felháborodást kiváltó kijelentésekkel. A Jobbik a Fővárosi Bírosághoz fordul, ha a médiahatóság nem függeszti fel a rádió működését.
Nem döntött a Tilos Rádióról mai ülésén az ORTT, de a hivatalos procedúrát elindították a médiahatóságnál a rádióban december 9-én, 19-én és 24-én elhangzottak miatt - közölte Tímár János, a testület tagja az Indexszel.

Előzmények

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) már korábban jelezte, az újév első ülésnapjaiban napirendre veszik a közösségi rádió ügyét. A Tilos Rádióban az egyik műsorvezető december 24-én azt mondta: "kiirtanám az összes keresztényt".

A műsor ellen a Jobbik Magyarországért Mozgalom közleményben tiltakozott, és az ORTT-hez fordult.

A Tilos Rádió kuratóriumának elnöke két nappal később elismerte, hogy hibáztak, a műsorvezetőt elbocsátották

Össztűz

Az ügy kirobbanását követően a pártok közül az MDF, az Fidesz és a Jobbik, civil szervezetek közül a Honfoglalás 2000 a rádió beszűntetését követelték, az MDF még büntetőfeljelentést is tett. Tiltakoztak továbbá a vallási szervezetek, és az MSZP is sürgette az ORTT fellépését.

Az ORTT nem szüntetné be rögtön

"A Tilos Rádióban elhangzott kijelentések súlyosan sértik a médiatörvény rendelkezéseit, és minden jóérzésű ember lelkét, azzal azonban nem lehet egyetérteni, hogy azonnali statáriális eljárás keretében az ORTT azonnal szüntesse meg a rádió műsorszolgáltatási szerződését" - közölte álláspontját Ladvánszky György, ORTT tagja még kedden.

A Jobbik a Fővárosi Bírosághoz fordul, ha a médiahatóság nem függeszti fel a rádió működését - tájékoztatta a szervezet az Országos Sajtóirodát. "Az ORTT baloldali pártok által delegált tagjainak utóbbi napokban tett nyilatkozataiból kitűnik, hogy a testület nagy valószínűséggel nem fogja felbontani a genocídiumot kívánatosnak, Jézust fattyúnak nevező (...) Tilos Rádió műsorszolgáltatási szerződését." - áll a közleményben.

A Jobbik ezért, ha a médiatörvény szerint az ORTT nem bontja fel a rádió szerződését azonnal, akkor a Fővárosi Bírósághoz fordul a médiahatóság döntésének felülbírálatáért.

Már rótták meg őket

A médiahatóság panaszbizottsága hasonló témában egy alkalommal már elmarasztalta Tilos Rádiót. A panaszbizottság 2003. május 30-án nyilvánosságra hozott közleménye szerint a rádió május 6-án sugárzott reggeli magazinműsorában a kereszténységgel kapcsolatosan elhangzottak sérthettek vallási érzületet.

Az ORTT a Tilos Rádióval kötött hét évre szóló műsorszórási szerződést azonnali hatállyal megszűntetheti, ha már egynél többször kapott a rádió írásbeli figyelmeztetést.

A Tilos kritikus, de nem ellenes

A Tilos Rádió szerdán közleményt adott ki, amelyben leszögezték, a rádió nem keresztényellenes. "A vallásról és az egyházakról hétköznapi módon s akár kritikusan beszélni nem jelent keresztényellenességet" - áll a közleményben.

A rádió tudatta, hogy bár továbbra is szégyenkezik a történtek miatt, nem gondolja úgy, hogy az évtized vétsége történt volna, s hogy a társadalomra ilyen mértékben lett volna veszélyes egy olyan mondat, amelynek szó szerinti tartalma ugyan valóban ijesztő, de amelyet élőszóban nem igazán vehetett senki komoly fenyegetésnek.

December 27-én, másnapi sajtótájékoztatóján Csabai Gábor, a kuratórium elnöke azt mondta: "hibáztunk, de erre példamutatóan reagáltunk".