Judit, Xénia
19 °C
34 °C

Keresztényellenes fekáliaöklendezéssel vádolják a Tilost

2004.01.06. 19:46
„Le a hamis bálványokkal, le a mocskolódással!” – kiabálta az ORTT épülete előtt tartott demonstráción Király Zoltán, a Magyarok Világszövetségének elnökhelyettese azután, hogy a negyven-ötven fős tüntetés résztvevői nagy ovációval fogadták követelését, hogy a médiatestület azonnali hatállyal „fojtsa el a Tilos rádió hangját”. Kedd délután közösség elleni izgatás gyanúja miatt rendelt el nyomozást a IX. kerületi ügyészség a Tilos Rádió szentestei műsora miatt.
A Honfoglalás 2000 által meghirdetett demonstráción Szilvássy György elnök óriási tüntetésekkel fenyegetett, abban az esetben, ha az Országos Televízió és Rádió Testület nem a társadalom, a „kilenc és fél millió ember elvárásának megfelelően dönt” a Tilos rádió ügyében. Az ügyet a héten tárgyalja a testület.

Keresztényellenes folyamat

Eljárás indult
Kedd délután közösség elleni izgatás gyanúja miatt rendelt el nyomozást a IX. kerületi ügyészség a Tilos Rádió szentestei műsora miatt - értesült az MTV Híradója. Az ügyészség első feladata az lesz, hogy beszerezze a december 24-ei adás hanganyagát és megvizsgálja, hogy az inkriminált "kiirtanám az összes keresztényt" mondat milyen szövegkörnyezetben hangzott el és alkalmas volt-e a közösség elleni izgatásra.
"A Tilos Rádióban elhangzott kijelentések súlyosan sértik a médiatörvény rendelkezéseit, és minden jóérzésű ember lelkét, azzal azonban nem lehet egyetérteni, hogy azonnali statáriális eljárás keretében az ORTT azonnal szüntesse meg a rádió műsorszolgáltatási szerződését - közölte álláspontját Ladvánszky György, az ORTT tagja .
Szilvássy szerint a Tilos rádióban elhangzott mondat – amelytől a rádió azóta többször elhatárolta magát, és az illuminált állapotban megnyilatkozó műsorvezetőjét is elbocsátotta – egy évek óta zajló „keresztényellenes folyamat állomása”. A szervezet elnöke e folyamat állomásai közé sorolta többek között az 1992-es pápalátogatás sajtóját, a Felvonulási téren történt keresztfűrészelést és a 2002-es választási kampány idején meghirdetett prédikációfigyelést. Szilvássy különösen a kormánypártokat tette felelőssé a történtekért, kiemelve, hogy az SZDSZ „anyagilag is támogatta” a rádiót. A Honfoglalás 2000 vezetője az ügyben Dávid Ibolya MDF- és Orbán Viktor Fidesz-elnöktől is határozott hangú elhatárolódó nyilatkozat kiadását követelte.

Nézzen tüntetőket!
Fekáliaöklendezés

A demonstrációhoz csatlakozó Magyarok Világszövetségének elnökhelyettese, Király Zoltán elmondta, hogy a szellemiségével „ocsmányságokat és fekáliát öklendező” rádió képviselőit a keresztény magyarok áldozatoknak tekintik, akiket nem megvetni, hanem sajnálni kell. Az MVSZ-es vezető követelte, hogy az ORTT azonnali hatállyal fojtsa el a Tilos hangját. Majd, a demonstrálók ovációja után, „Le a hamis bálványokkal, le a mocskolódással!” kiáltással fejezte be beszédét.