Tilos: példamutatóan reagáltunk

2003.12.27. 20:04
Hibázott a Tilos rádió, de példamutatóan reagált, amit hasonló esetben más médiumoktól is elvár, nyilatkozta a rádió kuratóriuma szombaton sajtótájékoztatóján. Erdő Péter bíboros a keresztények kiírtásáról beszéő műsorvezető lelki üdvéért való imádkozásra szólított fel.
„Hibáztunk, de erre példamutatóan reagáltunk, és elvárjuk az egész magyar médiától, hogy amennyiben bármilyen gyűlöletbeszéd elhangzik, legalább ilyen határozottsággal lépjenek fel ellene” – mondta a Tilos rádió kuratóriumának elnöke szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

A sajtótájéákoztatót egy bombariadó miatt nem a rádió épületében, hanem egy közeli kávézóban tartották.

Vállalják a felelősséget

#alt#
Paizs Miklós, Csabai Gábor
Csabai Gábor elmondta, a rádió alapelve, vallott eszméje a tolerancia, a szólásszabadság, a gyűlölködés elleni küzdelem, az emberi jogokért, szolidaritásért való lándzsatörés, ezért „tökéletesen megengedhetetlen, hogy ilyen elhangozzék”.

A kuratórium elnöke hangoztatta, hogy gyorsan reagáltak a történtekre, a műsorkészítőt „kivetette magából közösségük”, azonnali hatállyal kizárták a Tilos rádió kötelékéből. A műsor többi készítőjét felfüggesztették, további szerepükről a rádiónál fegyelmi tárgyalás után döntenek.

„Természetesen a Tilos rádió vállalja a felelősséget a történtekért, és számítunk jogi, illetve médiajogi lépésekre, ahol remélem, mérlegelni fogják a rádió hozzáállását és a rádió eddigi múltját” – mondta Csabai Gábor.

Újságírói felvetésre Csabai Gábor közölte, „belefér a szólásszabadság kereteibe”, és nem hiszi, hogy „bárkit megbántottak volna azzal”, hogy a rádió december 19-i műsorában az hangzott el: „Krisztus egy fattyú”. Csabai szerint a műsor nem volt gyűlöletkeltő, dehonesztáló, „értelmes emberek furcsa megközelítésben, nagyon komolyan beszéltek”.

A műsorkészítők nyilatkozatot írnának alá

Erdő Péter a műsorvezető
lelki üdvéért imádkozik
„Nem szabad, hogy Magyarország életét a gyűlölködés és a hangulatkeltés jellemezze az igazságosság, a szeretet és a béke helyett” – reagált szombaton közleményben Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek arra, hogy „a szenteste ünnepi hangulatát” a Tilos rádióban „a keresztények elleni gyűlölködő kijelentések árnyékolták be”.

„Szent István első vértanú példáját követve imádkozunk azért a személyért, aki ezeket a kijelentéseket tette, és kérjük Isten segítségét, hogy hazánk életét ne a gyűlölködés és hangulatkeltés, hanem az igazságosság, a szeretet és a béke jellemezze” – olvasható a közleményben.

A rádió ötfős kuratóriumának tagja, Paizs Miklós szombaton délelőtt elmondta az Indexnek, hogy a Tilos rádió programjának gerincét az élő műsorok adják. Azok moderálása, a témák rögzítése vagy a szerkesztett, vágott anyagokra való áttérés a rádió szellemiségével lenne ellentétes.

A szerkesztett rádióműsorok bevezetése azonban a Tilos rádió alapjait érintené. Paizs ehelyett az alapszabály szigorítását szorgalmazza, a tolerancia hangsúlyozásával és a gyűlöletkeltő megnyilvánulások elítélésével. A kuratóriumi tag elmondta, terveik szerint a műsorvezetők a jövőben nyilatkozatot írnának alá, amelyben vállalják, hogy a fenti elveket nem sértik meg.

Több szervezet tiltakozott

A december 24-én este elhangzott műsor ellen több szervezet is tiltakozott: a Fidesz felszólította az Országos Rádió és Televízió Testületet (ORTT), hogy azonnal hallgattassa el a Tilos rádiót, és ugyanezt követelte a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség is. Hasonlóan foglalt állást a Jobbik Magyarországért Mozgalom, valamint a Honfoglalás 2000 Egyesület. Bővebben >>

Kizárták a műsorvezetőt

A MÚOSZ szombaton közleményben ítélte el a gyűlöletet kifejező; újságírói magatartást, ugyanakkor indokolatlannak tartotta a rádió megszüntetésére irányuló követeléseket.

A Tilos Rádió kuratóriuma pénteken közleményben jelezte, hogy haladéktalanul és végleg kizárta soraiból az érintett műsorvezetőt, a műsort pedig a közeljövőben megtartandó fegyelmi tárgyalásig felfüggeszti, mert a szenteste elhangzott mondat a legnagyobb mértékben ellentétes a rádió szellemiségével.