Kizárják a Tilos műsorvezetőjét

2003.12.26. 11:52
A Tilos Rádió kuratóriuma haladéktalanul és végleg kizárja soraiból a december 24-i esti műsor vezetőjét, a műsort pedig a közeljövőben megtartandó fegyelmi tárgyalásig felfüggeszti - közölte Paizs Miklós kurátor a Tilos Rádió kuratóriuma nevében.
Mint az Index korábban megírta, a Tilos Rádióban a december 24-i esti műsorban elhangzott: "Kiírtanám az összes keresztényt. "Ettől az egyes szám első személyben fogalmazott, komolyan nem vehető, csak színvonaltalan provokációnak tekinthető kijelentéstől már a műsorban és azonnal elhatárolódott a másik két műsorvezető, s most, a rádió tagsága nevében, a rádió kuratóriuma is elhatárolódik, és elnézést kér mindenkitől" - közölte Paizs Miklós kurátor a rádió kuratóriuma nevében.

"A Tilos rádióban önálló szellemi műhelyek készítik a műsorokat, ahol a teljes felelősség az adott műsorkészítőké. Ezzel együtt és ennek ellenére az adott műsorkészítőt (aki - nem hallgathatjuk el - még részeg is volt), a Tilos rádió kuratóriuma haladéktalanul és végleg kizárja soraiból, míg a műsort magát egy, a közeli jövőben megtartandó fegyelmi tárgyalásig felfüggeszti, mert az elhangzott mondat a legnagyobb mértékben ellentétes a Tilos rádió szellemiségével. A Tilos rádió a továbbiakban is teret kíván nyújtani a legkülönbözőbb nézeteknek, valamint ezen nézetek ütköztetésének, viszont ezentúl sem tűri meg soraiban a rasszista, kirekesztő, gyűlöletkeltő kijelentéseket tevő embereket" - áll az Indexhez eljuttatott közleményben.

Tiltakoznak

A Tilos Rádió december 24-i esti műsora ellen több szervezet is tiltakozott. A Fidesz csütörtökön közleményben szólította fel az Országos Rádió és Televízió Testületet, hogy azonnal hallgattassa el a Tilos Rádiót. A rádió műsorszolgáltatásának azonnali beszüntetését követelte a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség is. Hasonlóan foglalt állást a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Szent Korona Társaság, valamint a Honfoglalás 2000 Egyesület.

Ízléstelennek, botrányosnak és szakmailag elfogadhatatlannak nevezte Újhelyi István, az MSZP médiapolitikusa azon rádiós műsorvezetők megnyilvánulásait, akik "a szentestén gyűlöletbeszédükkel borzolták a jó ízlésű hallgatók kedélyeit". A politikus sürgeti a médiahatóságot, hogy kellőképpen gyorsan és határozottan lépjen fel az emberek millióit sértő hasonló megnyilvánulások, vagy hasonló tartalmú műsorok ellen.