Puskin, pina, Tilos Rádió

2003.09.17. 14:48
Arányaiban rekordméretű büntetéssel sújtotta a Tilos Rádiót az ORTT Puskin felolvasott titkos naplója miatt. A hatóság szerint a törvény néhol elavult, de alkalmazni kell.
"A punci jótékonyan megszenteli a vizelet szagát, mennyire imádom a forró, sikamlós, véres dugást" - hallhatta elképedve az ORTT havi monitorozást végző stábja május 5-én, hétfő reggel a Tilos Rádióban. A Reggeli Romboló című műsor vezetői, Major László és Paizs Miklós nem titkaikat osztották meg a hallgatókkal, hanem rendszeres könyvajánlójuk keretében olvastak fel a Puskin titkos naplója című kötetből.

A testület úgy találta, hogy az elhangzottak alkalmasak kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének súlyosan kedvezőtlen befolyásolására, azáltal hogy pornográfiát tartalmaznak. Mivel pedig az előbbiek szóról szóra olvashatóak a média törvényben, kimondva azt is, hogy ilyesmi nem csak a reggeli órákban, de semmikor nem sugározható, az ORTT büntetés kiszabása mellett döntött. A büntetés összegét 105 ezer 300 forintban szabták meg.

A prüdéria visszavág

"A könyvajánlónkat provokációnak szántuk, amely a prüdériát támadja" - mondta Paizs Miklós műsorvezető, akit meglepett az ellentámadás erőssége.

"Nevetségesnek tartom, hogy 9 óra után, mikor a gyerekek már iskolában vannak, nem olvasható fel ilyesmi" - tette hozzá, kiemelve hogy Puskin sem az öncélú botránykeltés miatt, hanem korának álszentségével vitázva fogalmazta meg a szövegeket.

A műsorvezetők úgy tudják, a bírságot a rádió állja majd, de felvetették, hogy az adó szűkös anyagi helyzete miatt, és demonstrációként akár gyűjtést is szervezhetnének. A Reggeli Romboló készítői ugyanakkor felajánlották, hogy lemondanak műsorsávukról, amit a vezetőség nem fogadott el.

Sehol és senkinek

Weyer Balázs, az adó kuratóriumának elnöke úgy vélte, "nem lett volna szabad" felolvasni a botránykeltő részeket, de mint mondta, a szövegek nála azért "nem ütötték ki a biztosítékot". A rádióban ugyanis csak az öncélú trágárságot tiltják, továbbá arra figyelnek oda, hogy iskolakezdés előtt, tehát reggel hét és kilenc óra között ne hangozzanak el durva kifejezések. A fenti eset azonban nem ütközött a Tilos belső szabályzatába.

A kuratóriumi elnök vitatkozott viszont a könyvajánló szigorú besorolásával. A Puskin idézetek ugyanis a legsúlyosabb, ötös számú, a "kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének súlyosan kedvezőtlen befolyásolására" alkalmas kategóriába kerültek, azaz sehol és semmikor nem mutathatóak be.

Összehasonlításul megjegyezzük, hogy Maya Gold pornószínésznő emlékezetes, a Való Világban főműsoridőben bemutatott táncát, erotikus masszázsát, majd a házlakók önkielégítési szokásokat taglaló vallomásait a IV-es, a 22 óra után vetíthető kategóriába sorolta a hatóság.

Rekordbüntetés

Weyer Balázs aránytalannak érezte a büntetés mértékét is. "Furcsálljuk, hogy az első ilyen eset után rögtön pénzbírságot róttak ki ránk." A 105 300 forint, amelyet az ORTT Monty Pythonos gesztussal egyébként "százötezer-háromszázezer" forintként emleget levelében, a rádió kötbérének ugyanis 20 %-a. Ilyen mértékű büntetést pedig még nem szabtak ki egyetlen médiumra sem.

A Tilos ennek ellenére nem tervez pert, mivel tart a hosszadalmas, és véleményük szerint csak részleges eredményeket hozó eljárástól.

Levélben keresték meg viszont Hajdu Istvánt, az ORTT elnökét, kérve a büntetés mérséklését, és felvázolva néhány előző ORTT-figyelmeztetés hátterét. Úgy vélik ugyanis, a médiatörvény életszerűtlen szituációba kényszeríti a nonprofit rádiókat azzal, hogy például 60 nappal előbb kéri a bejelentést valamely műsor címének vagy zene- szöveg arányának megváltozásáról.

A szabály mindenekfölött

Az ORTT-nek nincs mindig igaza - nyitotta a beszélgetést Hajdu István, az ORTT elnöke. Bár a Tilos Rádió esetét nem ismerte, a "rugalmasságot" hangsúlyozta a jogszabályok használatával kapcsolatban. Elmondta, hogy a médiatörvénynek "vannak olyan passzusai, amik elavultak, sőt megengedem, hogy már eredetileg sem voltak jók", így hét évnyi tapasztalatuk alapján javaslatcsomagot állítottak össze a törvényhozók számára.

"Legyen világos azonban, hogy az ORTT csak alkalmazza a törvényt" - búcsúzott együttérzően a testület vezetője.