Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Székelyeket utasított táncra két határőr

2003.09.12. 15:42
Székely néptáncosokat kényszerített táncolásra két határőr a biharkeresztesi határátkelőhelyen kedden. A két határőr ellen eljárás indult, majd felmentették őket állásukból.
Állásába került a mulatozás annak a két határőrnek, akik táncra kényszerítettek két székely néptáncost a biharkeresztesi határállomásnál.

Táncoljatok

A székelyföldi Hármasfalva Hagyományőrző Néptánccsoportja még kedden jelentkezett belépésre a Hajdú-Bihar megyei határátkelőhelyen. A szolgálatban lévő határőrök azonban felszólították a mikrobusszal érkező csoport két tagját, hogy táncoljanak előttük.

A táncosok - bár megalázónak tartották az esetet - nem tettek feljelenést a határőrök ellen. A határőrök feletteseinek azonban fülébe jutott a dolog, ezért fegyelmi eljárást és belső vizsgálatot is indítottak az ügyben.

Nem voltak szakszerűek

A két határőrrel szemben a Debreceni Katonai Ügyészség hivatali visszaélés alapos gyanúja miatt indított eljárást. Az Orosházi Határőr Igazgatóság megállapította, hogy a határőr páros nem intézkedett szakszerűen, emiatt fegyelmiben részesítették a két férfit.

A két járőrt rögtön fel is mentették a szolgálatból, ők ezt követően, pénteken délelőtt maguk nyújtottak be kérvényt munkaviszonyuk megszüntetésére.

Kértek, nem parancsoltak?

Az ügy miatt a Határőrség Országos Parancsnoksága is elnézést kért a néptáncosoktól. Úgy tudni, a gyanúsítottak csak azt ismertek el, hogy megkérték a csoport tagjait a bemutatóra, azt azonban tagadták, hogy erre kényszeríttették volna őket.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!