Emőke
8 °C
19 °C

Száva Lajos szabadlábon

2003.10.30. 18:11
Szabadlábra helyezte a bíróság Simon Ferenc egykori rendőr hadnagyot és Száva Lajost, akiket nagy mennyiségű kábítószerrel elkövetett visszaéléssel gyanúsítanak. A szabadlábra helyezést az új büntetőeljárási törvény teszi lehetőve, a jogszabály szerint maximum három évig tartható valaki előzetesben. A vádlottakat lakhelyelhagyási tilalommal sújtják.
A Fővárosi Bíróság csütörtökön szabadlábra helyezte a jelentős mennyiségű kábítószerrel elkövetett visszaélés vádjával előzetes letartóztatásban lévő Simon Ferenc rendőr főhadnagyot és Száva Lajost, valamint társaikat - mondta el Albert Viktor, a bíróság sajtóreferense.

Lejárt a három év

Tudatta, a bíró azért döntött a szabadlábra helyezés mellett, mert a vádlottak esetében a napokban letelik az előzetes letartóztatásban maximálisan eltölthető három év, a következő tárgyalási napot viszont csak februárra tudták kitűzni.

Az új büntetőeljárási törvény szerint a nyomozás és a büntetőeljárás során három évnél tovább senkit sem lehet tovább előzetes letartóztatásban tartani.

"A bíró lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el valamennyi most szabadlábra helyezett vádlottal szemben" - közölte a sajtóreferens.

Száváékat 2000-ben tartóztatták le

A vád szerint Száva Lajos 2000-ben több kilogramm hasist adott át ismerősének, Simon Ferenc rendőr főhadnagynak értékesítésre. A büntetőügy elsőrendű vádlottja Simon Ferenc, egyik vádlott-társa pedig élettársa, Farkasdi Erzsébet rendőr hadnagy.

A két huszonéves rendőrtisztet 2000 szeptemberében érték tetten az ügyészségi nyomozók Székesfehérváron, és gépkocsijuk átvizsgálása során megtalálták a több kilogrammnyi kábítószert.

Simont és élettársát 2000 szeptemberében helyezték előzetes letartóztatásba azzal az indokkal, hogy szabadlábra helyezésük esetén tartani lehet szökésüktől, elrejtőzésüktől.

A büntetőperben összesen tízen érintettek, közülük az egyik személynek egy másik ügy miatt kellett börtönbe vonulnia, ketten nem is kerültek előzetes letartóztatásba, egyikük pedig már korábban óvadék fejében szabadlábra került.

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!