Hófúvás nyugaton, havazás Budapesten

2009.02.09. 08:36 Módosítva: 2009.02.09. 08:54
A Dunántúl nagy részén már elállt a havazás, most az ország középső részén esik. A 8-as úton felborult egy kamion, Budán 5-7 centiméter hó várható délig.

Hétfő reggelre Veszprém és Győr-Moson-Sopron megyében szinte mindenhol elállt a havazás. Az éjszaka Pápa, Veszprém és Ajka térségében 25 centiméter hó hullott. Az utak sok helyen még mindig havasak. A közútkezelő tájékoztatása szerint Veszprém és Győr-Moson-Sopron megyében nincs lezárt útszakasz a havazás miatt. A burkolat azonban csúszik, a Bakony térségében a mellékutak személyautóval nehezen járhatók. Helyenként az erős szél miatt hóátfúvásokra kell számítani, jelentette a Független Hírügynökség.

A Veszprém és a Győr-Moson-Sopron megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint komolyabb baleset az éjszaka folyamán nem történt az utakon. A havazás miatt elsősorban árokba csúszott járművekhez kellett vonulniuk. Emellett kidőlt fákhoz, letörött ágakhoz és leszakadt kábelekhez riasztották a tűzoltókat.

A viharos szél és a hóátfúvások miatt fennakadásra kell számítani a vasúti közlekedésben a Budapest-Szombathely és a Győr-Veszprém vonalon; Veszprém és Pétfürdő között sem a vasúti, sem a közúti közlekedés nem biztosított, jelentette az MTI.

Hajnalban a Budapest-Székesfehérvár-Szombathely vasútvonalon Pétfürdő és Hajmáskér között egy tehervonat áramszedője az orkán erejű szél miatt elszakította az optikai kábelt. A Győr-Veszprém vonalon Bakonyszentlászló és Zirc között több helyen fa dőlt a pályára.

Veszprém és Pétfürdő között a MÁV-START Zrt. vonatpótló autóbuszokat rendelt a Volán társaságtól, ezek el is indultak, de a közutat 7 óra 15 perckor a hóátfúvások és több baleset miatt lezárták. Jelenleg ezen a szakaszon sem a vasúti, sem a közúti közlekedés nem biztosított.

Felborult egy kamion hétfőn reggel a 8-as főút csóri szakaszán, a Veszprém felé vezető oldalon; a balesetben senki nem sérült meg, de az érintett útszakaszt a műszaki mentés idejére lezárták, jelentette az MTI.

A főút Székesfehérvár és Csór közötti szakaszán, a Veszprém felé vezető sávban a műszaki mentés idején nem lehet közlekedni, a másik oldalon zavartalan a forgalom.

A Fővárosi Közterület-fenntartó 61 géppel végez szükség szerint síkosságmentesítést Budapest fő- és tömegközlekedési úthálózatán, hidakon, felüljárókon a hétfőn hajnalban kezdődött havazás, illetve a havas eső miatt.

A fővárosban, a budai városrészben hajnál három óra, fél négy körül intenzív havazás kezdődött. Pesten jelenleg eső, havas eső esik. Az Országos Meteorológiai Szolgálat riasztása szerint délig Budán 5-7 cm, a pesti városrészben 1-3 cm hó várható. A BKV járatai menetrend szerint közlekednek.

A közterület-fenntartó arra kéri a magánház-tulajdonosokat, a társasházak üzemeltetőit, hogy havazás esetén az ingatlanjaikhoz tartozó járdákat tisztítsák meg a gyalogos belesetek elkerülése érdekében.

Hétfőn reggel 9 óra körül az ország középső részén, a Duna vonalán esik hó, keleten eső esik.

A következő napokban igazi téli időre van kilátás. A hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett többször beborul az ég, és többfelé előfordul eső, havas eső, havazás. Később szórványosan alakulnak ki hózáporok. Egyre csípősebbek lesznek az éjszakák, és helyenként napközben is fagyni fog.