Sokaluknak hívják az ausztráliai erdőgyújtógatót

2009.02.16. 09:39 Módosítva: 2009.02.16. 09:56
Megnevezték azt a férfit, akit gyújtogatással vádol egy ausztrál bíróság. Az Ausztrália délkeleti részén pusztító erdőtüzek halálos áldozatainak száma 189-re nőtt.

A tüzeknek valószínűleg még több halottja lehet, mivel vannak olyan házak és városok, amelyeket még csak most tudnak átkutatni a rendőrök, mondta Victoria állam rendőrfőnök-helyettese, Kieran Walshe egy hétfői sajtótájékoztatón. Az eddigi adatok szerint több mint 1800 ház vált a lángok martalékává.

Eközben nyilvánosságra hozták annak a férfinek a nevét, akit gyújtogatással vádolnak. A 39 éves Brendan Sokaluk által okozott tűz 11 emberéletet követelt és majdnem 200 ház égett le miatta. A férfi nem jelent meg hétfőn a bíróság előtt újabb tárgyalásán, egyelőre őrizetben van.

Ha bűnösnek találják, akár 25 éves börtönbüntetést is kaphat. Victoria állam rendőri illetékesei szerint egy másik tűz is gyújtogatás miatt keletkezett.

Az ausztrál miniszterelnök, Kevin Rudd vasárnapra nemzeti gyásznapot rendelt el: akkor a melbourne-i Rod Laver Arénában lesz egy központi gyászszertartás, amelyet az ausztrál televízió-, és rádióállomások élőben közvetítenek majd. Ausztrália délkeleti részén még mindig nyolc helyen pusztítanak erdő-, és bozóttüzek, több ezer tűzoltó küzd jelenleg is a lángokkal.