Szimpátiatüntetés a mohácsi rajztanár mellett

2009.02.16. 20:45 Módosítva: 2009.02.16. 20:49
Több tucatnyian tüntettek a szemérem elleni erőszakkal gyanúsított rajztanár mellett hétfőn Mohácson. Nem hisznek abban, hogy bűnös lenne az őrizetbe vett pedagógus.

Csaknem százan gyűltek össze hétfőn késő délután Mohácson a templom előtti téren, hogy szimpátiatüntetést tartsanak a mohácsi rajztanár mellett.

A diákok szülei körbeálltak és némán tüntettek, ezzel azt akarták kifejezni, hogy ők nem hisznek abban, hogy a szemérem elleni erőszakkal megvádolt tanár bűnös lenne. A tüntetők reményüket fejezték ki, hogy minél előbb kiderül az igazság.

A mohácsi rendőrség két héttel ezelőtt hétfőn vett őrizetbe egy negyvenöt éves mohácsi férfit, aki az egyik helyi általános iskolában rajzot tanított. Azzal gyanúsítják, hogy gyerekeket molesztált: Garamvári Gábor, Mohács rendőrkapitánya február 4-én közölte, rajzszakköri foglalkozás alatt, iskolai tanteremben követett el szemérem elleni erőszakot három kislány sérelmére az a pedagógus. A tanár nem erőszakolta meg a hat- és két hétéves gyermeket, azt azonban, mit is tett pontosan, nyomozati érdekekre, az ügy részleteinek tisztázására, a bizonyítás fontosságára hivatkozva nem kívánta elmondani a kapitány.

Az eset úgy derült ki, hogy az egyik gyereknél pszichés tüneteket vettek észre az orvosok. Amikor pedig igazságügyi gyerekpszichológus is megvizsgálta, megállapította, hogy a gyerek élmény- és életszerűen meséli el a molesztálást, tehát az nagy valószínűséggel megtörtént. A férfit a Mohácsi Városi Bíróság előzetes letartóztatásba helyezte.

A mohácsi tanár diákjait tíz évre visszamenőleg - ennyi az elévülési ideje a gyermekkorúak sérelmére elkövetett szemérem elleni erőszaknak - megkeresik és meghallgatják. A nyomozás előreláthatólag fél évig is eltarthat, hiszen sok diákot kell meghallgatni. A rendőrség már bekérte az iskolában járt diákok adatait.

Tanúként hallgatják meg a tantestület tagjait is. A nyomozók házkutatást tartottak a pedagógus lakásán, ahol több adathordozót lefoglaltak. Szakértő vizsgálja, készített-e a tanár tiltott felvételeket, egyelőre nincsenek erre utaló jelek.

A 45 éves férfi tagadja a bűncselekményt, de ha bűnössége beigazolódik, akár tíz év szabadságvesztéssel is büntethető.