Harmadfokú riasztás a közútkezelőnél a hóhelyzet miatt

2009.02.17. 08:46 Módosítva: 2009.02.17. 12:41
Kedden országszerte átlagosan 5-10 centi friss hó hullhat, ami nagy fennakadásokat okozhat majd a közlekedésben. Veszprémben és Győr-Moson-Sopronban már most harmadfokú riasztást rendeltek el a közútkezelőnél. Budapesten csak a főutakat takarították le, Budán ez fennakadásokat okoz.

Elzárt település vagy útszakasz nincs egyik megyében sem. Az utak havasak, hókásásak. A látási viszonyok helyenként korlátozottak.

Az Útinform ügyeletesének délelőtti tájékoztatása szerint nincs nagyobb fennakadás az utakon. A mentőszolgálat sajtóügyeletese arról számolt be, munkatársaik nem jelezték, hogy a szokásosnál több baleset történne.

Harmincnégyszer riasztották a tűzoltókat a havazás kezdete óta; zömmel a síkos utak okozta balesetek miatt kellett kivonulniuk, mondta Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Éjjel tizenötször, kedd délelőtt tizenkilenc alkalommal kaptak riasztást. Elsősorban Pest megyében és térségében mentettek.

A katasztrófavédelem részéről egyelőre nem kellett semmi olyan intézkedést kezdeményezni, amely a lakosság ellátását, védelmét érintené. A tűzoltók a napi szolgálati létszámmal meg tudták oldani azokat a feladatokat, amelyek eddig jelentkeztek, mondta Szentes György.

Harmadfokú készültség Győr-Moson-Sopron megyében

Ajka és Veszprém térségében valamint egész Győr-Moson-Sopron megyében harmadfokú készültséget rendelt el a közútkezelő a havazás miatt. Huszonnégy órás ügyeletben, megerősített szolgálattal dolgoznak a hó eltakarításán. Az éjszaka Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyében mintegy 10 centiméter friss hó hullott. A buszközlekedésben nincs fennakadás. A Kisalföld Volán tájékoztatása szerint a helyi és helyközi járatok is közlekednek, a havazás miatt azonban 5-10 perces késésekre kell számítani.

A havazás a vasúti közlekedésben a vártnál kisebb fennakadásokat okozott, egyelőre csak a Budapest-Esztergom vonalon lehet 30-40 perces késésekre számítani.

A Budapest-Miskolc vonalon is 30-40 perces késésekre kell számítani, mert délelőtt Rákos és Pécel között leszakadt a felsővezeték. Az egyik vágányon már közlekednek a vonatok, de a helyreállítási munkálatok még zajlanak.

Budán fennakadásokat okoz a hó

A fővárosban a közterületfenntartó a megerősített ügyelet ellenére is csak a főutakat tudta megtisztítani. A mellékutcák hókásásak, ez a magasabban fekvő, budai területeken fennakadásokat okoz. A járdák takarításához rendkívüli hómunkások jelentkezését várják. Jelentkezni a kerületi szolgáltatási csoportoknál lehet, melyek listája megtalálható a www.fkf.hu címen. A nyolcórás munkavégzésért nettó 3200 forintot fizetnek.

A BKV tájékoztatása szerint a budapesti tömegközlekedésben csak kisebb fennakadásokat okozott a havazás, a megállóhelyeket folyamatosan takarítják. Reggel Diósdon a 13-as busz vonalán egy járat kimaradt. A gazdagréti végállomáson megcsúszott egy 139-es busz, a XI. kerületben, a Sasadi úton az 53-as buszok közlekedésében volt fennakadás.

A IV. kerületben személyautó karambolozott egy hókotróval a Berzeviczy Gergely és a Károlyi István utca kereszteződésében. A forgalmat az Attila és a Templom utca felé terelik a rendőrök.

Havazik Budapesten is
Havazik Budapesten is

A Pilisben már 20 centis a hó

Folyamatosan takarítják, sózzák az utakat Pest megyében, ahol 5-10, a Pilis és a Börzsöny környékén pedig már 20 centiméteres hó nehezíti a közlekedést. A hegyi utakon a keresztbe fordult kamionok és teherautók miatt különösen nehéz a hóeltakarítás. A meteorológiai szolgálat a pilisi és börzsönyi települések környékére hóátfúvásokat jelzett.

Egész napos havazás, hóátfúvások

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint egy mérsékelt övi ciklon halad át az ország felett, ennek előbb melegfronti, majd hidegfronti oldala is eléri az országot. Mindkét frontrendszer jelentős mennyiségű csapadékot hozhat, ezért kedden az egész országban havazás, a délnyugati országrészben havaseső várható.

Országosan átlagosan 5-10 centi friss hóra számíthatunk, a magasabban fekvő területeken a tíz centimétert is meghaladóra. A melegfron elvonulása után az ország nyugati felén viharos erejűvé fokozódhat a szél, hóátfúvásokra lehet számítani.

A következő napokban továbbra is borús időre és számottevő csapadékra, elsősorban hóra számíthatunk. A hét második felében felszakadozhat a felhőzet, ez azonban lehűlést hozhat, éjszaka -10 fok alá csökkenhet a hőmérséklet.