Havasak, jegesek az utak Közép-Európában

2009.02.17. 13:05 Módosítva: 2009.02.17. 13:07
Münchentől Bukarestig szenvednek az autósok, különösen a hegyvidékeken nehéz közlekedni. A Magas-Tátrában napok óta fokozott lavinaveszély van.

Erdélyben főleg a hegyvidéken fekvő megyékben nehezíti a közlekedést a havazás. Hétfőn és kedden hajnalban Bukarestben is havazott, de a lehullott csapadék nem volt olyan jelentős mennyiségű, hogy fennakadást okozott volna a közlekedésben. Nem így történt Erdélyben, ahol a hegyvidéki megyékben már a hétvégén néhány centiméter vastagságú hóréteg fedte az utcákat, de Máramaros megyében például kedden hajnalban már 25-45 centiméter vastagságú hóréteget mértek.

Az északnyugat-erdélyi hegyvidéki megyén kívül kedden reggel Szilágy és Beszterce-Naszód megyében is nehézkesen zajlott a közúti közlekedés a lehullott hó miatt.

A meteorológiai előrejelzések alapján szerda reggelig sárga jelzésű - vagyis a legenyhébb - hóviharriadó lép érvénybe nyolc erdélyi megyében. Az erős szélre és havazásra figyelmeztetett megyék között található a nyugat-erdélyi Arad, Temes, Bihar, valamint a dél-erdélyi Hunyad, Krassó-Szörény, Fehér megye is.

Csehországban több száz baleset történt

Komoly közlekedési gondokat okoz Csehországban és Szlovákiában is a sűrű havazás, amely hétfő óta a két ország szinte egész területét érinti.

A nehéz időjárási viszonyok miatt hétfőn Csehország-szerte több száz baleset történt, melyek következtében négy személy meghalt és több tucatnyian sérüléseket szenvedtek. "Ismét megmutatkozott, hogy a vezetők többsége nem tud alkalmazkodni a téli útviszonyokhoz, és a síkos, havas úton sem hajlandó nyugodtabb stílusban közlekedni" - mondta Stepánka Zatloukalová, rendőrségi szóvivő.

Szlovákiában, különösen a hegyvidékeken szintén sok a hó. A Magas-Tátrában már néhány napja fokozott lavinaveszély van, a hegyi mentők felszólították a turistákat, hogy csak az arra kijelölt területeken sportoljanak, síeljenek, csak az ellenőrzött gyalogutakat használják, és még sötétedés előtt térjenek vissza szálláshelyeikre. A hegyi mentőszolgálat egyúttal mindenkit eltanácsolt attól, hogy nagyobb túrákra induljon.

A szlovák meteorológiai intézet szerint különösen nehéz a közlekedés Liptó és Árva megyékben. A sűrű havazás a magasabban fekvő északi régiókon kívül közlekedési gondokat okoz a besztercebányai, trencséni, szenci és a nyitrai járásokban is. A Besztercebányát Túrócszentmártonnal összekötő Donovaly-szorost lezárták a tehergépkocsik előtt. A személygépkocsi-közlekedés az országos jelentőségű utakon sehol sincs korlátozva, de a behavazott, síkos útfelszín miatt fokozott óvatosságra van szükség.

Jégpályává váltak a német utak

Németországban keddre virradó éjjel szinte az egész országban havazott, a hó és hideg következtében az autóutak jégpályává váltak.

Különösen Bajorországban alakult ki katasztrofális helyzet, Münchenben és a tartomány több más városában a lehullott hó elsősorban a közlekedésben okozott súlyos fennakadásokat. Éjszaka és kora hajnalban több baleset történt, két ember életét vesztette.

Nem sokkal jobb a helyzet az ország középső és északi tartományaiban sem. A havazás és a jég következtében még kora reggel is sok helyen megbénult a közlekedés, több autópályán megcsúszott és keresztbe fordult kamionok, teherautók és személygépkocsik akadályozták a forgalmat.

Berlinben az éjszaka folyamán és kora reggel több mint 400 hóeke igyekezett szabaddá tenni az utakat, csaknem 2000 hóeltakarító munkás dolgozott.

Az újabb ítéletidő napokkal ezelőtt kezdődött, de a hét elején újult erővel tört rá Németországra. A meteorológusok az elkövetkező napokra is hasonló hideget, folytatódó havazást jósolnak.