54 bálnát és 7 delfint tudtak megmenteni Ausztráliában

2009.03.03. 09:02
Az ausztrál vadvédelemnek sikerült megmentenie 54 bálnát és 7 gömbölyűfejű delfint egy ausztrál szigetnél, ahol nagyjából kétszáz állat sodródott partra - közölték kedden tisztségviselők.

Az összes életben maradt delfint sikerült visszaterelni a tengerbe a dagály idején - közölte Tasmania vadvédelmi szolgálatának szóvivője. Chris Arthur elmondása szerint a helyi közösség segítsége nélkül nem lett volna lehetséges megmenteni az állatokat, amelyek a Tasmania és az ausztrál kontinens között található Király-szigeten sodródtak partra vasárnap. Az állatok közül nagyjából 140 már hétfőre elpusztult, de a vadvédelem így is hihetetlenül sikeresnek nevezte a mentőakciót.

A mentésben 150 önkéntes segített. Az állatokat speciálisan erre a célra kiképzett matracokra rakták, majd hajóval vontatták ki a mélyebb vizekre. Arthur elmondása szerint csak egy delfin tért vissza a partra, a többiek a nyílt vízen maradtak. A visszatért delfint a következő dagály idején viszik vissza a tengerbe. Ezzel együtt az elmúlt négy hónapban már majdnem négyszáz cet sodródott partra Tasmania szigetének közelében, ahol az ilyen ausztráliai esetek nyolcvan százaléka történik. Egyelőre nem sikerült magyarázatot találni arra a tudósoknak, hogy miért sodródnak partra az állatok.