Lágy, szaftos Obama-ujjak

2009.03.17. 06:56 Módosítva: 2009.03.17. 06:57
A rántottcsirkeárus német cég nem gondolta volna, hogy termékének rasszista értelmezése is lehet.

Az új amerikai elnök népszerűségére alapozva próbál üzleti sikereket elérni egy német mirelitt-cég. A Sprehe a napokban dobta piacra új termékét, a "lágy és szaftos" Obama-ujjakat. A curry ízesítésű rántottcsirke-falatkák azonban még bajt hozhatnak a cégre, hiszen a rántottcsirkézés már-már rasszista sértegetésnek számít az Egyesült Államokban, ahol a faji sztereotípiák szerint az afroamerikaiak szinte kizárólag rántott csirkén élnek.

A Spiegel online beszámolója szerint a német vállalat nem volt tisztában ezzel. A cég valójában "tiszteletadásnak szánta a terméket", amivel az új elnök mellett az amerikai életstílusnak is hódolnának.

"Feltűnt, hogy az amerikai termékek és az amerikai étkezés most trendi" - nyilatkozta a Spiegelnek Judith Witting, a cég kereskedelmi menedzsere, aki szerint az amerikaiak "sokkal lazábbak, nem úgy mint mi, németek, mint Angela Merkel" - mondta.

A termék elnevezése (Obama fingers - Obama ujjak) szerinte egyértelmű. "Arra utal, hogy ezek kézzel majszolható falatkák. Ahogy a hot dogról is mindenki tudja, hogy nem kutya, nyílván erről sem gondolják majd, hogy ujjakból készül."