Kevesebb mexikói bevándorló érkezik az Egyesült Államokba

2009.03.21. 15:40
2001-ben még 600 ezren hagyták el Mexikót egy év alatt.

Az amerikai gazdaság visszaesése és a szigorúbb ellenőrzés csökkentette a mexikói bevándorlók számát az Egyesült Államokban az elmúlt két évben, sőt hazatérésre ösztökélt több már ott élő mexikóit.

Mintegy 11,4 millió ember hagyta el Mexikót 1970 és 2006 között - állapították meg a mexikói kormány demográfusai. Majdnem mind északra ment, talán ez volt a legnagyobb bevándorlási hullám egyetlen országból az Egyesült Államokba. A Mexikóból évente távozók száma 2001-ben érte el a csúcsot, 600 ezren mentek el akkor a népesedési tanács (Conapo) kutatói szerint.

Azóta minden évben kevesebben távoztak, körülbelül 440 ezer mexikói emigrált 2006-ban. A kutatók szerint a számuk tovább csökken, ahogy a mexikói népesség növekedése lassul. Már megtapasztalhattuk a csúcsot - állapította meg Paula Leite, a Conapo demográfiai kutatásvezetője.

A mexikói családok az elmúlt években gyorsabban zsugorodtak, mint a legtöbb helyen máshol. Az éves népességnövekedés az 1960-as 3,35 százalékosról kevesebb mint 1 százalékosra esett vissza 2008-ra. Minden évben kisebb számú ember lép be a munkaerőpiacra.

Születésszabályozás

A mexikói családok illegális munkások millióit küldték az Egyesült Államokba a XX. század második felében mert Mexikó népessége gyorsabban nőtt, mint a munkahelyteremtő képessége. Most azonban a mexikóiaknak sokkal kevesebb gyermekük van a kormány születésszabályozási kampányai és a változó életstílusuk az eredményeként. Egy átlagos mexikói családban hét gyermek volt 1960-ban, és csupán kettő 2008-ban.

Sok mexikói átgyalogolt a sivatagokon vagy átúszta a Rio Grande folyót, hogy állást keressen az amerikai szállodákban és éttermekben, vagy a farmokon és az építkezéseken. A beáramlás mélyrehatóan megváltoztatta az Egyesült Államokat: a spanyol anyanyelvűek alkotják ma a legnagyobb amerikai kisebbségi csoportot, növekvő befolyással a politikában és az üzleti életben. Tíz emberből egy mexikói gyökereket mondhat magáénak.

Az amerikai hatóságok jelenleg egy 1070 kilométeres kerítést építenek a határ mentén a további beáramlás megállítására, viszont egyes kutatók szerint egy ilyen intézkedés túlzó lehet. Ez olyan, mintha gátat építenénk egy nem létező áradással szemben - állapította meg Dowell Myers, a Los Angeles-i Dél-kaliforniai Egyetem várostervezés és a demográfia professzora.