Meghalt a viperával megvert péceli sintér

2009.04.07. 01:25 Módosítva: 2009.04.07. 01:44
Hétfőn, néhány napos kórházi kezelés után váratlanul meghalt a péceli gyepmester. A Noé Állatotthon Alapítvány azonnal közleményt adott ki, hogy bezárják a gazdátlanul maradt kutyatelepet, ami szerintük az ország egyik legelavultabb intézménye. A sintér a második elhalálozott személy azok közül, akiket az állatvédelem nevében radikális aktivisták tavaly megvertek.

Bezárják a hírhedt péceli, „sok ezer állatnak a végállamost jelentő" sintértelepet, adta hírül hétfőn a Noé Állatotthon Alapítvány közleménye. A szervezet évek óta küzdött a kutyatelep bezárásáért, a tartási körülmények miatt már 2002-ben feljelentést tett, de eddig nem jártak sikerrel. Az alapítvány a sintér váratlan hétfői halála után kezdte meg a kutyabegyűjtő felszámolását.

A sintér, Lancsák József a szervezet közleménye szerint rövid kórházi tartózkodás után hunyt el. A férfi néhány hónapja az Index radikális állatvédőkről szóló videójában is szerepelt.

A brutális akcióiról elhíresült csoport tavaly veréssel akarta rákényszeríteni, hogy zárja be a telepet. Lancsák Józsefet a csoport tagjai azzal gyanúsították, hogy a kutyák megöléséhez használt altatóinjekciókat elsikkasztja, és elvágja az állatok tokát, hogy pénzzé tegye a szert. A gyepmester akkor az Indexnek azt állította, hogy az állatvédő berkeken belüli személyes ellentétek miatt uszították rá a csoportot, ő ugyan vadászként sok állatnak vágta már el a torkát, de kutyákkal kegyelettel bánt. Arra végül a decemberben készült videón sem kaptunk választ, hogy a telepre került rengeteg kutyának mi lett a sorsa.

Az ütlegekről a radikálisok készítettek videót, amit később átadtak az Indexnek, és maguk számoltak be akcióikról is, azzal a céllal, hogy a nyilvánosság előtt bizonyítsák: kizárólag az állatvédelmi törvény kevéssé hatékony alkalmazása miatt léptek működésbe.

Lancsák megverése miatt rendőrségi nyomozás is kezdődött.

A Pest megyei rendőrök vizsgálódnak a radikális csoport másik áldozata miatt is. A videóban szereplő nagykovácsi férfi ugyanis már az év elején elhunyt. A nyomozásnak kell kiderítenie, hogy férfi megverése közvetlenül összefügg-e halálával, vagy azt a korábbi, évek óta tartó súlyos betegsége okozta.

A nagykovácsi férfire azért támadt rá az állatvédő csoport, mert úgy tudták, hogy rossz körülmények között, fához láncolva, éheztetve tartja a kutyáját. Az áldozat testvére azt állította, hogy a férfi betegsége miatt már évek óta nem tudta elhagyni a lakást, a kutyát sem ő nevelte.