Locsolótömlőkkel harcoltak a szomáliai kalózok ellen

2009.04.11. 16:30
A kalózok könnyebb zsákmányra számítottak, vélte a megmenekülő hajós.

Vízsugarakkal verte vissza fegyveres szomáliai kalózok támadását egy panamai hajó az Ádeni-öbölben - közölte szombaton egy NATO-tiszt.

Az illető, aki egy portugál hadihajó fedélzetén nyilatkozott a brit hírügynökség tudósítójának, elmondta: a 26 ezer tonnás, ömlesztett árut szállító MV Anatoliára előbb egy rakétagránátot (RPG) lőttek ki a támadók, ám a lövedék nem robbant fel. Ezután géppisztolyokból nyitottak tüzet a kereskedelmi hajóra.

Az Anatoliát megközelítő gyorsjáratú hajó fedélzetén nyolc kalóz tartózkodott. A megtámadott hajó legénysége azonban nem ijedt meg: tűzoltó fecskendőkből erős vízsugarat irányított a tengeri rablókra, akik pár perc múlva megfutamodtak. "Úgy látszik, ennél könnyebb zsákmányra számítottak" - kommentálta az esetet Stephan Gresmak NATO-tiszt.

A Corte Real a portugál haditengerészet egysége, amely a NATO misszió keretében felügyeli - más államok hadihajóival karöltve - az Afrika szarva mentén húzódó tengeri útvonalak biztonságát. E térségben az utóbb két évben rendkívüli mértékben megszaporodtak a kalóztámadások.