Kiszabadult a kalózok fogságából a hajókapitány

2009.04.12. 20:29
Sikerült kiszabadulnia napokig tartó fogságából az amerikai hajóskapitánynak. A túszdrámát egy lövöldözés zárta le.

Kiszabadult a szomáliai kalózok fogságából az amerikai hajókapitány - jelentette a CNN hírtelevízió vasárnap délután.

Több halott

Az őt fogva tartó négy kalóz közül állítólag három meghalt, egyet elfogtak. A kapitány sértetlen.

Az CNN szerint a túszdráma úgy oldódott meg, hogy a csónakban tartózkodó három kalózt amerikai katonák lelőtték, amikor Phillips a vízbe ugrott, hogy elmeneküljön. A negyedik kalóz a csónakot kísérő egyik amerikai hadihajó, a Bainbridge romboló fedélzetén tartózkodott, ahol az amerikaiakkal egyezkedett, őt őrizetbe vették.

Vasárnap már az ötödik napja tartott kalózdráma: amerikai hadihajók továbbra is a nyomában voltak annak a csónaknak, amelyben a kalózok fogva tartották a Maersk Alabama teherhajó kapitányát; a túsz szabadon engedéséről folyó tárgyalások nem jártak eredménnyel.

A puskákkal és gránátvetővel felszerelt kalózok az 53 éves Richard Phillips kapitánnyal sodródtak a nyílt tengeren, miután üzemanyaguk elfogyott. Mozgásukat három amerikai hadihajó kísérte figyelemmel.

A Maers Alabama kapitánya már korábban is megpróbált elszökni a kalózoktól, a tengerbe vetette magát, de a kalózok elkapták. Műholdas telefonon közölték, hogy nem félnek az amerikaiaktól és harcolni fognak, ha megtámadják őket.

Szerdán történt

Az amerikai zászló alatt közlekedő dán konténerhajót szerda reggel érte kalóztámadás az Indiai-óceánon, a 18 éve polgárháború sújtotta Szomália partjainál. A kalózok először elfoglalták a hajót, a 20 fős amerikai legénység később azonban visszaszerezte az uralmat felette. A kalózok távoztak a hajóról, de magukkal vitték a teherhajó parancsnokát, aki egyes források szerint önként távozott a legénység biztonsága érdekében.

A legénység viszont elfogta az egyik kalózt, és a felek egyezkedni kezdtek a fogolycseréről, ez azonban nem járt eredménnyel. Időközben három amerikai hadihajó érkezett a térségbe, köztük a Bainbridge romboló. A túszcseréről folyó egyeztetésekbe az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI) is bevonták.

A 17 ezer tonnás Maersk Alabama szombat éjszaka biztonságban befutott a kenyai Mombasa kikötőjébe, amerikai hadihajók kíséretében.

A szomáliai kalózdráma - állítólag több mint 100 éve nem fordult elő, hogy kalózok egy amerikai állampolgárt ejtettek volna túszul - ráirányította világ figyelmét a Szomália térségében zajló kalóztevékenységre. A tengeri bűnözők jelenleg mintegy 260 túszt tartanak fogva váltságdíjat követelve, 17 hajót rejtegetnek, közül hatot a múlt héten raboltak el.