Nyomoznak a tiszaeszlári gyűlés ügyében

2009.04.20. 15:20
Közösség elleni izgatás gyanújával nyomozást rendelt el a szabolcsi rendőrség a Jobbik és a Magyar Nemzeti Front két héttel ezelőtti tiszaeszlári rendezvénye miatt.

A demonstráción elhangzott gyűlöletkelő, antiszemita kijelentésekről a Népszabadság számolt be, a cikk alapján indult a vizsgálat is.A Népszabadság még április 6-án számolt be a Magyar Nemzeti Front, a Magyar Gárda és a Jobbik Magyarországért Mozgalom előző szombaton, a szabolcsi Tiszaeszláron megtartott rendezvényéről. A cikk szerint az eseményen gyűlöletkeltő és antiszemita kijelentések hangzottak el.

Fülöp Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője hétfőn közleményében arról tájékoztatott, hogy a rendőrség még a cikk megjelenésének napján vizsgálatot indított.

Azt akarták kideríteni, hogy "fennállnak-e a büntetőeljárás törvényi feltételei". Az ügyben tanúként meghallgatták a cikk íróját is. A rendőrség végül múlt pénteken rendelt el nyomozást közösség elleni izgatás gyanújával. Gyanúsított jelenleg nincs.

A közlemény kitér arra, hogy közösség elleni izgatást az követ el a Büntető Törvénykönyv szerint aki nagy nyilvánosság előtt a magyar nemzet vagy valamely nemzeti, etnikai faji, vallási csoport vagy a lakosság egyes csoportjai ellen gyűlöletre uszít. A közösség elleni izgatásért három évet is lehet kapni.