Idős művészeket próbáltak átverni trükkös csalók

2009.05.07. 17:38
Évfordulójukat ünneplő idős művészeket próbáltak átverni trükkös csalók. A kulturális minisztérium nevében, többmilliós díjakat emlegetve próbálták megszerezni bankszámlaadataikat.

Idős színészektől, íróktól és képzőművészektől próbálták megtudni bankszámlaadataikat telefonon keresztül ismeretlenek az utóbbi hetekben. Az országos szakmai szervezetekre, illetve olykor az Oktatási és Kulturális Minisztériumra (OKM) hivatkozó csalók a művészeket több millió forintos pénzjutalommal járó "életműdíjról" értesítve igyekeztek hozzájutni az információkhoz.

A kulturális minisztérim (OKM) tájékoztatása szerint a telefonálók a művészektől devizaszámla-számot kértek az elismerés kapcsán, hogy az "adóelőleget" előzetesen arról rendezzék, mondván, a díj euróban kerül kifizetésre, majd a megtévesztés részeként a művészek valamennyi személyes adatát beolvasták a telefonba. A csalók születésnapok, illetve jubileumok, évfordulók ürügyén vették fel a kapcsolatot az áldozatokkal.

Az OKM jelenleg négy művészről tud, akit a minisztérium nevében hasonló indokkal felkerestek, ezek a próbálkozások azonban szerencsére nem jártak eredménnyel. A tárca amúgy mindig hvatalos formában, írásban tájékoztattja a díjazottakat. Amennyiben az írásos értesítés nem ér célt, a tárca ügyintézője telefonon keresi fel a díjazottat, és a félreértés elkerülése végett visszahívást kér az OKM központi számán keresztül.

Természetesen állami kitüntetések és szakmai díjak átadásakor a minisztérium semmilyen körülmények között nem kér devizaszámla-számot, sem bármiféle eljárási díjat.

Ebben az esztendőben nem ez volt az első eset, hogy illetéktelenek idős művészek bankszámlájához próbáltak hozzáférni. Március 15. idején a Prima Primissima Alapítvány, illetve művészi szervezetek nevében hívtak ismert személyiségeket, azt azonban nem tudni, azonos elkövetői körről van-e szó.