Narancs viharelőrejelzés az egész országra

2009.05.22. 08:44 Módosítva: 2009.05.22. 16:03
Szentgotthárdnál elérte a határt a hidegfront előtt vonuló zivatarrendszer, sokfelé kell számítani heves esőre, jégesőre.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a Nyugat-Dunántúlra kiadta a másodfokú, narancs riasztást az érkező hidegfront előtt kialakult zivatarok miatt. A fővárost kora este, 6 óra körül éri el a zivatarzóna és éjjel várhatóan elhagyja az országot. Várhatóan minden régióra ki kell adni a másodfokú riasztást.

A hidegfront Németországban heves zivatarokat okozott. A térségben lévő meleg levegő és az esti hidegfronttal érkező nedvesebb és hidegebb légtömegek találkozása nagyon kedvez a zivatarok kialakulásának – tudta meg az Index az Országos Meteorológiai Szolgálattól.

Északnyugat felől egyre többfelé lesz viharos (60-90 kilométer/órás) széllel és jégesővel kísért zivatar. A légköri viszonyok délután a nagyobb zivatarcellák kialakulásának is kedveznek. A hevesebb zivatarok során 20-30 milliméter eső is hullhat, és nagyobb jégre is lehet számítani.

A front mögött hűvösebb, szárazabb levegő érkezik. Szombaton időnkénti felhősödés mellett 22-27°C lesz, sok napsütéssel és erős lökésekkel kísért élénk északnyugati széllel. A vasárnap melegebbnek ígérkezik, 25-30°C várható, több felhővel és gyenge széllel.